Vakıf Başkanımız Hasan Çapan´ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına bir adım daha yaklaşarak bugün 97. yılını sevinç, heyecan ve gururla kutlamaktayız. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bütün ulusun gayretiyle kazandığı zaferle birlikte Türk Milleti’nin benliğini ortaya çıkaran Cumhuriyetimizin kuruluşuyla Ulusumuz daha da yücelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” söylemiyle Türkiye Cumhuriyeti 97. yılında her alanda kaydettiği ilerleme, gelişme ile güç kazanmıştır. Geçmişten aldığı tarihi mirasları ve bu mirasların bilinci ile istikbalini daima başarıya ve yükseğe taşıyacağı kuşkusuzdur.

Bugün ülkemiz bulunduğu coğrafyada ve küresel dünyada istikrarlı, güçlü ve azametli bir ülke durumundadır. Cumhuriyetin sağladığı yenilikler ve olanaklar ile Türk toplumunun sosyal, kültürel ve iktisadı hayatına verimlilik ve canlılık sağlamıştır. Türk ekonomisinin ana dallarını oluşturan bankacılık, savunma sanayi, inşaat, elektronik, tekstil, petrol arıtma, petrokimya ürünleri, gıda, madencilik, demir-çelik, makine sanayi ve turizm gibi alanlarda katedilen büyük adımlarla Türkiye Cumhuriyeti G-20, OECD gibi büyük ekonomileri oluşturan toplulukların kurucu üye ülkelerinden biri olmuştur. Aynı zamanda ekonomik yatırımlar ve kazanımlar ile Avrupa ülkelerinin ekonomileri arasında ilk 10’dadır.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana ulaştırma ve altyapı alanında yapılan yatırımlarla haberleşme, denizcilik, havacılık, demiryolları ve karayolları gibi konularda ülkemizi çepeçevre saran, ülkemizin en ücra köşesine ulaşan hizmetler yurttaşlara sunulmuştur. Günümüzde Cumhuriyetin kuruluşu ile başlayan demiryolları hatların genişletilmesi, yapılan yatırımlar ile demiryolları daha da büyütülmüş, hızlı ve konforlu hale getirilmiştir. Aynı zamanda, İstanbul Yeni Havalimanı gibi havalimanlarının açılması ile birlikte ülkemiz dünyada en önemli yolcu ve yük aktarma merkezi haline gelmiştir. Bunların yanında, denizcilik sektöründe tersanecilik gelişmiş Tuzla, Yalova ve İzmit gemi inşa merkezleri olmuştur. Bunların yanı sıra, Türk şirketleri müteahhitlik hizmetlerinde sunduğu yaklaşım ve nitelikli iş gücü ile küresel dünyada aranan ve tanınan sektör öncüleri olmuşlardır.

Bununla birlikte, Cumhuriyetin kuruluşu ile modern eğitim tüm yurt sathına yayılarak Türk gencinin temel eğitim ve yükseköğretimle buluşması sağlanmış ve 97 yılda dünyanın en iyi üniversite sıralamasına giren eğitim kurumları oluşmuştur ve ülkemizin en ücra köşesinde doğmuş ve eğitim almış Nobel ödüllü bilim adamı yetişmiştir.

Aynı zamanda, yetiştirdiği yüksek eğitimli nesillerle Türk Savunma Sanayii ’sinde köklü kurumlar ve bilgi birikimi yaratılmıştır. Türk Savunma Sanayii son yıllarda öz, milli bilgi birikimiyle oluşturduğu teknik savunma araçlarıyla Türk Ordusunu desteklemektedir. Ayrıca, bu bilgi birikimini, tarihi bilinçle, yardım isteyen dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaktadır.

Ayrıca, sağlık alanında da Cumhuriyetin kuruluşu ile eğitimde olduğu gibi sağlık hizmetleri bütün yurt sathına yayılarak bedensel ve zihinsel olarak daha güçlü bireyler ve nesiller yaratmıştır. Sağlık alanında yapılan reformlar ve yatırımlar neticesinde düşük masraflarla nüfusun sağlık hizmetleri alması sağlanmıştır. Yıllara sair yapılan sağlık reformlarının ve yatırımlarının sonuçları, bugün tüm dünyanın mücadele ettiği salgında daha iyi görülmüş ve anlaşılmıştır. Sözde gelişmiş ve ekonomik olarak büyük ülkelerin salgın mücadelesinde kifayetsiz kaldığı ve devlet işlevselliğini yerine getiremediği bir dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tüm yurttaşlarına bu salgında ücretsiz olarak ulaşmakta ve sağlık hizmeti sunmaktadır.

İnsan ömrü için uzun ancak toplumların ve ülkelerin tarihi için kısa olan 97 yılda genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkelerinin arasındaki seçkin yeri daha da belirginleşecektir. Bugün coğrafyasında ve küresel dünyada ortaya koyduğu yapıcı, güvenilir, azametli ve yardımsever konumuyla öne çıkan Cumhuriyetimiz payidar kalacaktır.

Bu hissiyatla, Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Milletimin Cumhuriyet Bayramını kıvançla en içten dileklerimle kutlarım.

Türkiye Çin Dostluk Vakfı Başkanı

Hasan Çapan