ÇKP Genç Siyasetçi Heyeti´nin Vakıf Ziyareti

30.04.2013 tarihinde, Çin Komünist Partisi Genç Siyasetçi heyeti Türk-Çin Dostluk Vakıf Başkanı Hasan Çapanı Vakıf İstanbul Şubesi’nde ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Türk-Çin Dostluk Vakfı’nın önemli etkinliklerinden bahsedildi. Hasan Bey bu konuyla alakalı olarak çok geniş bir internet sitesi çalışmalarının sürdüğünü, vakfın merkezi Ankara ve şubesi İstanbul’da iki ayrı kütüphane kurulacağından, GB Times Türkiye ile ortaklaşa haber yayını yapacaklarını belirtti. Bunun yanında Ekim ayında Shanghay’da düzenlenecek olan Film Festivali’ne özel bir uçakla oyuncu ve sanatçıları göndereceklerini iletti.

ÇKP Genç Siyesetçiler heyeti vakfın bu çalışmalarını çok takdir ettiklerini ve anlamlı bulduklarını, ve bu gibi etkinliklerin başarılı geçmesini ümit ettiklerini belirttiler. Ayrıca heyet 26-27 Haziran 2013’te vakıf çalışanlarını Jiangsu eyaleti Changzhou şehrinde düzenlenecek olan 4. Çin Batı Asya Hobiler İşbirliği Forumu’na davet etti.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede Hasan Bey “Türkiye’nin stratejisi çok önemli, dünya yeni bir döneme ve yeni bir yapılanmaya giriyor. Bugün binlerce yıllık geçmişi olan iki ülkeyiz,  bizim dünyaya öğretecek çok şeyimiz var. Tek istediğimiz iki ülkeyi birbirine yakınlaştırmak.” dedi. ÇKP Merkez Komitesi Dışilişkiler Bakanlığı Ortadoğu İşleri Genel Müdür Yardımcısı Jiang Jianhua ise ikili ülke ilişkilerinin stratejik işbirliği seviyesine taşınmasının ve iki ülke halklarının birbirlerinin daha iyi tanımasının çok önemli olduğunu vurguladı. Buna ek olarak iki tarafın karşılıklı güvenini artırmak ve Genç Siyasetçiler ile stratejik ve politik ilişkileri geliştirmek için Türkiye’nin üç siyasi partisinden (AKP, CHP ve MHP) önemli kişileri Mayıs ayında Çin’e davet edeceklerinin belirtti.

Ziyaret sırasında heyet başkanı ve aynı zamanda Çin Sincan Özerk Bölgesi Aksu Belediyesi ÇKP Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Belediye Başkanı olan Maierdan Mugaiti ise şöyle söyledi: “Türk-Çin Dostluk Vakfı çok önemli çalışmalar yapıyor, açıkçası bundan etkilendim. İki ülkenin ilişkileri sadece siyasi boyutta değil aynı zamanda iki ülke halkları arasında da bulunmaktadır. Türk mallarının Sincan Özerk Bölgesi pazarındaki payı kuşkusuz geniştir. Özellikle Türk deri mamülleri, süt ürünleri ve kıyafet olarak da Türk malı takım elbiseleri ve gömlekler bu bölgede çok iyi satılıyor. Aynı zamanda Sincan Bölgesi Çin’in 6/1’ni oluşturuyor ve birçok gelenek ve kültürü barındıran bir yer. İleride eğer fırsatınız olursa sizi Sincan Bölgesi’nde ağırlamak isteriz”. Karşılıklı hediye takdimi ve iyi niyet dileklerinden sonra heyet vakfımızdan ayrıldı.