Türkiye Çin Ortak Kültür Mirası ´´Çay´´

Uluslararası Anadolu Kültür ve Sanat Derneği ile Türk Çin Dostluk Vakfı tarafından ortak bir şekilde organize edilen   Türkiye-Çin Ortak Kültür Mirası "Çay" etkinliği, 15 Ekim 2015 tarihinde vakfın Ankara merkezinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang yaptığı konuşmada şu sözleri dile getirdi: "İki bin yıl önceki tarihi İpek Yolu'nda önemli bir ürünün ticareti, Türkiye’den Avrupa’ya yapılıyordu. Biz günümüzde bu önemli ürüne 'Çay' demekteyiz. Çay, tarihi İpek Yolu'nda iki ülkenin sahip olduğu ortak kültür mirasıdır. Çay, Türkiye ve Çin kültüründe olmazsa olmaz içeceklerden biridir. Ayrıca günlük alışkanlıklarımızda önemli bir yere sahiptir. Çay, içiminde insanlara güzel bir tad verdiği gibi, uluslar arasında da duygusal bağlamda güzel ilişkiler sağlamaktadır."

Uluslararası Anadolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Necati Yılmaz Kaya ise konuşmasında şu sözleri dile getirdi: "Bugün günümüzde diplomatik ilişkilerin yanında ülkeler arasındaki kültürel ilişkiler önemli bir yer tutmakta ve bütünlük teşkil etmektedir. Bu durum hem ülkeleri hem de halkları birbirlerine yakınlaştırmakta. Ayrıca ticaret, turizm, ekonomik ve sosyo ekonomik ilişkilerin gelişmesine ve insanlar birbirini tanıdıkça da dünya barışına katkıda bulunmaktadır."

Etkinlik sırasında ODTÜ Konfüçyüs Merkezi öğretmenlerinden Zhi Xiaojing, Geleneksel Kungfu Çay Seremonisi'ni izleyicilere sundu.

Çaykur çaylarının davetlilere dağıtılmasından sonra Karadeniz Folklor Grubu tarafından Horon Dansı ile Kültür ve Turizm Bakanlığın'dan gelen çeşitli sanatçıların performansları sergilendi.

Etkinlik, Tulum dinletisinin ardından sona erdi.