Çin Halk Kurtuluş Ordusu´nun 92. Kuruluş Yıl Dönümü Resepsiyonu

30.07.2019 - Ankara - Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 92. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da dün bir resepsiyon düzenlendi. Vakıf Başkanımız Hasan Çapan'ın da iştirak ettiği resepsiyonda, Büyükelçi Deng; Çin’in barışçı bir gelişme yolunda ilerlemekte ve barışı korunmaya dönük bir savunma politikası izlemekte ısrar ettiğini hatırlatan Deng, “Bunun nedeni sadece barışa, gelişmeye ve işbirliğine odaklanmayı gerektiren çağımızın tarihi eğilimine uymamız değil, aynı zamanda tarihimiz ve kültürümüzden gelen ‘uyum içinde farklılıkların korunması’ ve ‘barışa değer verilmesi’ geleneğini miras almamızdır. Çin’in askeri gücünün artırılması barışı koruma gücünün artırılması anlamına gelmektedir.” dedi ve Çin’in hegemonya, genişleme ve güç alanı oluşturma peşinde asla ve asla koşmayacağını belirten Deng şunları söyledi, “Büyük ülkelerin eskiden izledikleri ‘güçlenince hemen hegemonyaya yönelme’ yoluna girmeyeceğiz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz: Bir ülke ne kadar güçlü olursa olsun savaşsever olursa çökecektir. Dünya ne kadar huzurlu olursa olsun savaşın risklerini unutursa tehlikeli duruma düşecektir. 1840 yılından 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti kurulana kadarki 100 yıldan uzun süre içinde Çin toplumu ateşler içinde yanarak yurtiçinden savaşlar ve yurtdışından işgallere defalarca maruz kalmış ve bu Çin halkına büyük ıstıraplar vermiştir. Çin, kendine özgü orduyu güçlendirme yolunda kararlılıkla ilerleyecek, savunma gücünü ve ordusunu kendi güvenlik ve gelişme konularındaki çıkarlarına uygun biçimde geliştirecek, tarihindeki trajedilerin tekrarlanmasına izin vermeyecek, ülkenin egemenliği ve güvenliği, halkın mutluluğu ve huzuru ve çetin çabalar sonucunda elde edilen kalkınma başarılarının zarar görmesine müsaade etmeyecektir.”