Çin Sinemasında Öncü Bir Film The Wandering Earth

15.02.2019 Cuma  cri türk

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay araştırmalarına geç başlaması ülke sinemasında da kendisini geç göstermişti ancak bu durum değişiyor. Ülkede gişe rekorları kıran "The Wandering Earth" filmi geçen hafta vizyona girdi. Filmin Çin sinemasında yeni bir döneme öncülük edeceği düşünülüyor. Film teknik özelliklerinin yanı sıra, şimdiye kadar hiçbir yapımcının ulaşamadığı büyük bir bütçeye sahip. Filmde uzaylı istilasına karşı oluşturulan "Shanghai Kalesi" ve çöle düşen bir uzay gemisi olan "Rehber" ön planda yerini alıyor.

3-D olarak izleyicinin karşısına çıkan "The Wandering Earth" güneşin kızıl bir deve dönüşerek dünyayı yutmak üzere olduğu uzak bir gelecekten bahsediyor. Yaklaşan tehlike, dünya mühendislerini dev iticiler kullanarak dünyayı başka bir güneş sistemine taşıma planı yapmaya zorluyor. "The Wandering Earth" ve "Crazy Allien" filmleri 2015 yılı bilim kurgu alanında Hugo Ödüllerini alan yazar Liu Cixin'in çalışmalarından esinlenerek Guo Fan tarafından sinemaya uyarlandı. Filmin yapımcılığını Beijing Jingxi Kültür ve Turizm Şirketi ile devlete ait olan Çin Film Grubu Şirketi üstlendi.

Filmin efektlerine bakacak olursak, değişen dünya yörüngesine bağlı iklim değişikliklerinin yüksek efektler ile ekrana yansıtılması "Hollywood" sinemasına rakip olarak görülürken, ön incelemeler olumlu görünüyor. Efektler hakkında yorum yapan Zhou, "Sinema endüstrisinin geleceği için iyi bir şey." dedi.

Hollywood sinemasının teknik özelliklerini standart olarak ele alan bağımsız sinema yorumcusu Raymond Zhou, izleyicilerin beklentilerinin yüksek olduğunu söylüyor.

Liu'nun çalışmaları filme ışık tutmuş olsa da Hollywood'un "The Martian" ve "Gravity" filmlerinde Çin'in uzay çalışmalarına yer verilmesi ülkenin uzay çalışmalarındaki başarısından bahsediyordu. Ocak ayında ayın karanlık yüzeyine inmeyi başaran Çin Halk Cumhuriyeti, uzay çalışmalarında ABD ile Rusya'nın son on yılda önüne geçmiş oldu. Hatta uzay çalışmalarında yeni bir dönemi başlatıldı.

Çin Film Arşivi'nde küratörlük yapan Sha Don filmin yönetmeni Guo ile düzenlediği münazarada,"Sinema ile ülke zenginlikleri arasında bir bağ oluğuna inanıyorum." demişti. 2015 yılında Yemen'deki savaşı perdeye yansıtan "Operation Red Sea" filminde Çin'in Yemen'deki yüzlerce sivili kurtarması dram filmi olarak izleyici ile buluşmuştu. Çin Halk Cumhuriyeti Ordusu'nun son yıllardaki modernizasyonun "Operation Red Sea" filmine yansıdığını belirten Sha Dan, "Ordu uzak coğrafyada savaşa gidebilecek duruma geldiğinde 'Operation Red Sea' filmi çekilmişti. 'The Wandering Earth' filmi uzay dönemine girdiğimizin kanıtıdır." dedi.

Daha önce Liu'nun üçleme film projesi olan "The Three-Body Problem" 2015 yılında teknik zorluklar ve yüksek maliyetler sonucu post prodüksiyonda kalmıştı. Koşullar bugün çok iyi görünüyor. "The Wandering Earth" filmini ekranda gören Liu, "ruhunun titrediğini" söyledi.