Türkiye-Çin Ticaret ve Yatırım Semineri
28.03.2019 cri türk
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve DEİK / Türkiye- Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türkiye-Çin Ticaret ve Yatırım Semineri"nde iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ele alındı.
İstanbul'da bir otelde düzenlenen seminere, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı T.Murat Kolbaşı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Direktörü Ahmet Sami Yavuz ve Council for Promotion South-South Cooperation Başkanı Lyu Xinhua katıldı.
Açılış konuşmasının ardından söz alan DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı T. Murat Kolbaşı, "Güneşin doğudan yükseldiği dünyamızda son dönemlerde Çin Halk Cumhuriyeti de hızlı bir yükseliş gösteriyor." diyerek 34 yıldır çalışmalarını gönüllülük esasıyla sürdürdüklerini, ülkelerarası yatırım ve ticareti artırmak için "ticari diplomasi" anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti. Kolbaşı Çin'in Kuşak ve Yol Projesi ile yeni bir vizyon çizdiğini ifade ederek, "Çin, Kuşak ve Yol Projesi ile tüm dünya kıtalarını doğudan batıya bağlayarak 6 ayrı hat üzerinden tarihi İpek Yolu'nu yeniden hayata geçirirken, pazarını tüm dünyaya açıyor." diye konuştu.
İstanbul Vali Yardımcısı Gültekin seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin'in ticaret kapasitesinin çok yüksek olduğunu, ilişkilerin daha ileri taşınabileceğini kaydetti. İki ülke ilişkilerindeki kapasitenin kullanılabilmesi için tüm gayreti göstereceklerini dile getiren Gültekin, bu potansiyeli en üst düzeyde kullanmak adına İstanbul Valiliği olarak Çin İstanbul Başkonsolosluğu ile her an iletişim halinde olduklarını söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li ise Türkiye ile yakın temasta bulunarak ticaretteki ortak hedeflere yürüdüklerini ve Çin'in en kıymetli ticaret partnerlerinden biri olan Türkiye ile mevcut potansiyeli geliştirmek için çalıştıklarını bildirdi.
İki ülkenin de, devlet liderinin de, ekonomik ilişkilerin artması adına belirlenen ortak hedeflere ulaşılması için büyük katkı sunduğunu belirten Li, "Önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi çok büyük bir değişim yaşayacak. Bu açıdan 'Kuşak ve Yol Projesi' de eşi benzeri olmayan büyük bir fırsat sunuyor. Çin olarak Türkiye ile özellikle son yıllarda enerji, altyapı ve finans alanlarında büyük başarılara imza attık. Çin olarak ekonomi ve ticarette Türkiye ile olan ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız. Bu hedef doğrultusunda gönülden çaba harcıyoruz. Her yıl yeni somut adımlar atıyor ve diplomatik görüşmelerde de bunu pekiştiriyoruz. 2021 yılına kadar Çin'den Türkiye'ye gelen turist sayısını da 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yüzden Çinli turistlerin Türkiye'de rahatça seyahat edebilmesi için Çince tabelalarla birlikte bilgi noktaları kurulmasını bekliyoruz." dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin'in, 'Kuşak ve Yol Projesi'nde 5 yıldır birlikte ilerlediğini, proje ile son 5 yıldaki toplam ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaştığının altını çizdi. Wei, "Çin'den Türkiye'ye gelen yatırım oranı ise yüzde 120 arttı. Bugün binden fazla Çinli şirketimiz Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 2018 yılında Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı yüzde 60 artarak 400 bin kişiye ulaştı. Bank of China ve ICBC Türkiye, gibi çok önemli bankacılık ve finans kuruluşlarımız da Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bu gelişmelerin yanı sıra Kuşak ve Yol Projesi de ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin en üst seviyeye yükselmesini sağlayacak. Bugünkü semineri de ticaret ve yatırım alanlarında yeni bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Son 5 yıldaki başarılı dönemin, daha da ivmelenerek devam edeceğine inanıyorum." diyerek Kuşak ve Yol Projesi'nin ticari ilişkilere olumlu yansımalarını dile getirdi.
Seminerde özel olarak konuşan ve basının sorularını yanıtlayan Güney-Güney İş Birlikleri Geliştirme Komitesi Başkanı Lyu Xinhua, toplantı kapsamında 28 şirketi Türkiye'ye getirdiklerini belirterek son yıllarda özellikle müteahhitlik projelerinde, karşılıklı yatırımlarla büyük başarılara imza attıklarını kaydetti. Xinhua, "Ticaret alanında da büyük bir ivme kazandık ve ikili ticaret hacmimiz 23 milyar dolara ulaştı. Çin, Türkiye'nin küresel bazda en büyük ikinci ithalat partneri konumunda yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yatırımlarımız kararlılıkla devam edecek. İstanbul, bir Avrasya şehri ve ulaşım konusunda dünyanın merkezi konumunda yer alması büyük bir avantaj. Türkiye pazarı da potansiyel açısından muazzam fırsatlar sunuyor. Heyetimizdeki firmalar finans, makine, müteahhitlik, enerji, elektrik, güvenlik, turizm, eğitim, tekstil, kimyasal ürünler ve elektronik ekipmanlar gibi alanlarda faaliyet gösteriyorlar. Türk dostlarımızla yapacağımız ikili iş görüşmelerinden çok olumlu sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyor ve Türkiye'ye teşekkürlerimizi sunuyoruz." açıklamasıyla memnuniyetini göstermiş oldu.
Toplantı sonunda, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Direktörü Ahmet Sami Yavuz Türkiye ile Çin arasındaki ticaret fırsatları ve Türkiye'deki yatırım ortamının dinamiklerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.