Türkiye Kuşak ve Yol da ticaret noktası olabilir

Güney-Güney İş Birliğini Destekleme Konseyi'nin Başkanı Lyu Xinhua: Türkiye BRI için önemli bir ekonomi. Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyelerinden olan Türkiye, BRI çerçevesinde Çin ile çeşitli alanlarda iş birliği yapabilir.

Tempolu büyüme, sanayileşme ve kalifiye işgücü, ülkeler arasında bağları güçlendirir.

Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında stratejik köprü konumu, sanayileşmede hızlı büyümesi, vasıflı işgücü ve Çin şirketleri ile çeşitli ticari bağları, ülkeyi önümüzdeki yıllarda Kuşak ve Yol Projesi'nin gelişmesinde bir kapı ve ticaret noktası haline getirecektir.

"KAPASİTE ARTIYOR"

Çin Akademisi Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Dekan Yardımcısı Lu Ming, Kuşak ve Yol'un şirketleri de geliştirdiğini vurguladı: "Güçlü büyüme ivmesi, her iki ülkeden şirketleri, üretim kapasitelerini ve teknolojik üstünlüklerini sonuna kadar zorlamaya itiyor. BRI'nin itici gücü altına, şirketlerin hizmetlerde ve yeni enerji endüstrilerinde ticari kapasiteleri artıyor."

Lu, hem Çin hem de Türk ekonomilerinin, özellikle son iki yıldır küresel mal ve hizmet talebinin azalmasından etkilenmiş olduklarına, buna rağmen ikisi arasındaki karşılıklı bağımlılığın ticarette istikrarın korunmasını sağladığına dikkat çekti.

Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2018'de 21,55 milyar doları bulurken, iki ülkede de altyapı, enerji, hizmet ve tarım gibi sektörlerde daha da fazla iş birliği gözlenmiştir.

İstanbul'daki Çin Başkonsolosu Cui Wei, iki ülkenin BRI kapsamında iş birliği yapmalarından bu yana ikili ticaret hacminin son beş yılda toplam 100 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Çin Türkiye'ye ağırlıklı olarak inşaat makineleri, üretim ekipmanları, çelik, elektronik ve ev aletleri ihraç etmektedir. Mineraller, kıymetli ve işlenmiş metaller, kimyasal ve tarım ürünlerine ek olarak, Türkiye'nin Çin'e diğer başlıca ihracatları; plastik, kauçuk, mobilya, oyuncak, nakliye ekipmanları, tekstil ve konfeksiyon malzemeleridir.

LIANYUNGANG'DAN İSTANBUL'A...

Çin, ikili ticareti daha da geliştirmek için Doğu Çin'in Jiangsu eyaletindeki Lianyungang'dan 2018 yılının kasım ayında İstanbul'a bir yük treni hattı açtı. Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçerek İstanbul'a varan yük treni, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan lojistik ağını daha da güçlendirdi. Tren, her ayın 8, 18 ve 28'inde hareket etmektedir.

"BRI İÇİN ÖNEMLİ BİR EKONOMİ"

Güney-Güney İş Birliğini Destekleme Konseyi Başkanı Lyu Xinhua, "Türkiye BRI için önemli bir ekonomi" dedi. Lyu, son üç yıldır e-ticaret platformlarının, akıllı şehirlerin, gümrük işlemlerinin, ticari hizmetlerin ve mal ticaretinin gelişiminin her iki ülkede de hızlandığını söyledi.

Lyu ayrıca reform ve dışa açılma politikalarıyla Çin'in orta gelirli kesimlerinin büyüdüğünü, Shanghai'da her yıl düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na daha fazla Türk firmasının katılmasını beklediklerini kaydetti.

"ÇİN PAZARINDA SINIRSIZ OLANAKLAR"

Çin'in Türkiye Büyükelçisi Deng Li, Türkiye'nin Çin'e ihracatının yanı sıra, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımların da arttığını, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50'nci yıl dönümü olan 2021'e kadar Çinli turistlerin sayısının iki katına çıkmasını beklediğini belirtti.

Deng, bazı teknik sorunlar giderildiğinde, kiraz ve bal gibi Türk ürünlerinin daha büyük miktarlarda Çin'e ihraç edilebileceğini söyledi. Türk işletmelerine doğru ortaklar bulma ve Türk ürünlerini Çin'de pazarlamak için daha fazla çaba gösterme çağrısında bulunan Deng, şöyle konuştu:

"Çin pazarı birçok Türk ürünü için neredeyse sınırsız olanaklar sunuyor."

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na bağlı Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Türk iş adamlarının uzun süredir Çin'e ihracat hacmini artırmak istediklerini aktardı. Kolbaşı, "Sorunlar var, farkındayız, ancak iş birliğimizi artırmak ve ticari rakamları daha da büyütmek için Çin pazarında olmak istiyoruz" dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de Türk makamlarının yabancı yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için ellerinden geleni yaptığını bildirdi.cri türk