Ankara
06:43

TR | CH | EN   
Pekin
11:43


Çin deki Türk öğrencilerden Batı medyasına tepki

Çin Halk Cumhuriyeti'nde koronavirüsü ile mücadele etkin şekilde sürüyor. Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için ulusal ölçekte geniş önlemler alınmış durumda. Şu ana kadar 43 bin kişi enfekte olurken ölenlerin sayısı bin on sekiz olarak kaydedildi.

Çin sağlık yetkilileri 4 Şubat'ta hastalık yayılma oranının yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e düştüğünü açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınla mücadelede Çin'in büyük bir başarı gösterdiğini vurgulamıştı. Fakat tüm bu başarılar Batı medyası tarafından çarpıtılarak kamuoyuna aktarılıyor.

Beijing Ekonomi ve Uluslararası İşletme Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Orçun Göktürk, Çin'de yaşananlar ile Batı medyasında anlatılanların büyük tutarsızlıklar içerdiğini CRI Türk Türkiye muhabiri Mehmet Emre Öztürk'e anlattı.

BATI MEDYASI PANİK HAVASI YARATMA PEŞİNDE

Beijing'de koronavirüsü ile mücadelede yoğun önlemler alındığını belirten Göktürk, "Çin'in diğer şehirlerinde yaşayan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre ortada bir bilgi kirliliği söz konusu. Batı medyası gerçekçi olmayan psikolojik savaş argümanlarıyla Çin karşıtı propagandalar yapıyor. Fakat bizim Çin'de görüğümüz Hubei Eyalati ve Wuhan şehri dışında günlük yaşam devam ediyor. İnsanlar markete ve pazara gidebiliyor. Yemek ve su ihtiyacı yaşanmıyor. Fakat salgının önlenmesi adı altında Bahar Bayramı dönüşü hükümet evden çalışılması ve halkın bir araya geldiği yerlerden uzak durulmasının virüsün bulaşmasını engelleyeceği uyarısı yapıldı. Salgın hastalıklarla mücadele zaten bu şekilde yönetilir. Ortada garip bir durum yok." dedi.

Yabancı öğrenciler için hassasiyet gösterildiğinin de altını çizen Göktürk sözlerine şöyle devam etti:

"Her sabah okuldaki danışman hocalar ve öğrenci bürosunun uyarı mesajları ile uyanıyoruz. Almamız gerek tedbirleri ve yaşanan son gelişmeleri bize aktarıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Beijing Büyükelçiliği ve tüm konsolosluklarımızda bizimle iletişim halinde."

SOSYAL MEDYADA ALGI OPERASYONU SÜRDÜRÜLÜYOR

Öte yandan Türkiye'de koronavirüsü ile alakalı çok sayıda kirli bilgi ve görüntünün bazı kesimler tarafınca algı oluşturmak için kullanıldığı görülüyor. Yüksek takipçi oranına sahip bir kullanıcının Hubei'de hastane önünde çekilen bir görüntüde arkadan gelen sesler için, "Hastaneden kaçmak isteyenlere ateş açılıyor." algı girişimi kullanıcılar tarafından yalanlandı. Çin'de Bahar Bayramı geleneklerine göre bayram süresince maytap ve havai fişek patlatmanın kötü ruhları kovduğuna inanılıyor. Bu geleneği bilen kullanıcılar paylaşıma tepki gösterirken, askeri uzmanlar görüntüdeki seslerin kesinlikle bir silah veya askeri mühimmata ait olmadığını söyledi.

Bu söylemler hakkında sorulara yanıt veren Göktürk, "Maalesef böyle bilgileri Türkiye'deki sosyal mecralarda görüyoruz. Silahlı polis ve askerlerin halkın üzerine ateş açtığı, virüslü kişilerin öldürüldüğü bilgileri tamamen yalan. Bu yalanların arkasında Batı medyası yatıyor. Dünyanın çok farklı yerlerinde çekilmiş görüntüler Çin'de gibi yayımlanıyor. Normal bir görüntüdeki nüanslar farklı şekilde insanlara aktarılıyor." ifadelerine yer verdi.

"MÜCADELE VİRÜSE KARŞI VERİLİYOR ÇİNLİLER YA DA ASYALILARA KARŞI DEÐİL"

Irkçı ve nefret içeren söylemlerin desteklenmemesi gerektiğine de değinen Göktürk sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Anadolu kültürü ile büyüdük. Yardımlaşma bağı çok yüksek insanlarız. Çin halkına karşı herhangi bir yemek kültürü üzerinden ya da salgın üzerinden oluşturulan algıya karşı koymak gerekiyor. Çünkü buradaki sorun Çinli veya Asyalı olmak değil. İnsanlık tarihi hastalıklarla mücadele ile geçmiştir. Çin'deki panik havası Türkiye'den daha az. Çünkü virüsün öldürme oranı yüzde 2,1 bu rakam Wuhan'da geçerli. Wuhan'ı çıkardığınız zaman genel oran yüzde 0,7'lere kadar düşünüyor. Alınan tüm sert önlemler halk sağlı ve küresel sağlık güvenliği için uygulanıyor. Çin'in komşusu çoğu ülkede sağlık hizmetleri gelişmemiş durumda. Çin bütün bu çabaları hastalığın dünyaya yayılmaması içinde sarf ediyor. O yüzden tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına seslenmek istiyoruz. Biz hastalıkla mücadele ediyoruz Çinliler veya Asyalılar ile değil. Çin gecesini gündüzüne katarak 10 günde bin kişilik hastane inşa etti. Çin bilim ışığında çalışmalar yürütüyor.  O yüzden asparagas haberlere inanmak yerine somut verileri görmekte fayda var." cri 




HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER