Türkiye Covid-19 a hazır mı?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Şencan, CRI Türk Türkiye'de Tuğçe Akkaş'ın hazırlayıp sunduğu Manşet programına konuk oldu.

Prof. Dr. İrfan Şencan, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ve virüsün Türkiye'ye olası etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İrfan Şencan, şu anda Türkiye'de Covid-19 vakasının olmamasının ilk vakaların erken fark edilmesi için avantaj sağladığını belirtti.

Şencan, şu anda Çin, Japonya, Güney Kore (Kore Cumhuriyeti), İran gibi ülkelerden gelen kişilere koronavirüs şüphesi ile bakıldığını ancak virüsün görüldüğü ülke sayının zamanla artış göstereceğini ve tüm dünya ülkelerinden gelen kişilere karşı tedbir alınmasının gerekeceğini bildirdi.

"HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE VİRÜS AKTİVİTESİ MUHTEMELEN BİRAZ DAHA DÜŞECEK"

Havaların ısınmasıyla birlikte virüs aktivitesinin muhtemelen biraz daha azalacağına işaret eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye için de salgın riski olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE COVID-19'A HAZIR MI?

Covid-19'a karşı yapılan hazırlıkların en önemlisinin erken teşhis olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İrfan Şencan, "Erken test etme ve izolasyonu sağlayabilmek de önem arz ediyor. Türkiye'de test etme anlamında altyapı bulunuyor. Ücretsiz ve 3-4 saat içerisinde sonuç verebilen bir sistem mevcut." diye konuştu.

Türkiye'de hem vatandaşlarda hem de hekimlerde koronavirüse karşı yeterli bir duyarlılık oluştuğunu dile getiren İrfan Şencan, hastanelerde şüpheli vakaların tedavisinin ve izolasyonunun sağlanması için gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

"BULAŞICILIĞI YÜKSEK ANCAK ÖLÜM ORANI DÜŞÜK"

Covid-19'un bulaşıcılık oranının diğer koronavirüs türleri SARS ve MERS'den daha yüksek olduğunu anlatan Şencan, "Covid-19'un diğer bir özelliği ise, mortalitesinin (ölüm oranı) diğer koronavirüsten çok daha düşük olması. Covid-19, bu yönleriyle daha çok Influenza'ya (grip) benziyor." dedi.

Covid-19 hastaları göz önünde bulundurulduğunda kuluçka süresinin 4,7 gün ile 7 gün arasında değiştiği bilgisini veren Prof. Dr. İrfan Şencan, kuluçka süresinin üç noktalarının ise, 2-3 güne kadar inip 21 güne kadar çıkabildiğini ancak genelde bu sürenin 10 gün bandında seyrettiğini aktardı.

"ELLERİN ÇOK SIK YIKANMASINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Prof. Dr. Şencan, Covid-19'dan korunma yollarına da değinerek, virüsün damlacık ve temas yoluyla bulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Damlacık ile bulaşmayı önlemek için hasta kişilerden 1-1,5 metre mesafe uzakta durulmalı ve virüsün olabileceği yerlere temas edilmesi durumunda ellerin ağza, yüze götürülmemesine dikkat edilmeli. Kalabalık ortamlardan uzak durulması, ellerin çok sık yıkanması, hasta olan kişilerin hastalığı yaymamak için maske takması gerekmektedir. Ayrıca tek kullanımlık mendiller tercih edilmelidir."

"COVID-19'UN NÜFUSUN YARISINI ETKİLEYECEĞİNİ ÖNGÖRMEK SAĞLIKLI DEĞİL"

Covid-19'un yayılma karakteristiğinin yeni yeni öğrenildiğini dile getiren Şencan, virüsün herkese bulaşıp bulaşmayacağı konusunda çok kesin şeyler söylemenin zor olduğunu söyleyerek, sözlerine şunları ekledi:

"Covid-19'un ortaya çıktığı Wuhan kentinin bulunduğu Hubei eyaletinde 45-60 milyon arası insanın olduğundan bahsediliyor. Şu an için orada 60 bin kişi virüsten etkilendi. Klinik belirtiler ortaya çıkmadan virüsü kapmış olanlar olabilir ancak genel olarak baktığımızda Wuhan'daki 12-13 milyon insanın 5 milyonunun virüsten etkilenmediğini görüyoruz. Dolayısıyla Covid-19'dan nüfusun yarısının etkileneceğini öngörmek çok sağlıklı değil."

"Covid-19'un ortaya çıktığı yerlerde hasta olanlar test edildi. Acaba virüs ortaya çıkmadan kişiye bulaşıp subklinik bir şekilde seyredebiliyor mu? Bu teorik olarak mümkün ancak böyle bir şeyin olup olmadığını bilmiyoruz." diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Covid-19'un hasta etme olasılığının çok yüksek olmadığına dikkat çekerek, Covid-19'un mortalitesinin şu anki verilere göre yüzde 2 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. İrfan Şencan, "Maskelerin virüsten korunma konusunda gerçekten etkili olduğu söylenebilir mi?" sorusuna ise, şöyle yanıt verdi:

"Şu ana kadar edinilen bilgilere göre virüs, hapşırık ve öksürükle, yani büyük damlacıklarla bulaşıyor. Dolayısıyla maske sizi o damlacıktan koruyor ise, o damlacığın içindeki virüsten de koruyacaktır ancak "Maske taktım, virüs bana bulaşmaz.' diye bir şey yok."cri