Küresel salgına küresel yanıt gerekli

Çin Halk Cumhuriyeti'nde günlük tespit edilen yeni tip koronavirüsün sayısı nihayet giderek azalıyor. Buna karşın bu sayı Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ve İran'da günden güne artmakta. Yeni tip koronavirüs küresel olarak kontrol altına alınsa bile salgının ekonomik zararı muhtemelen siyasete şekil verenlerin tahmin ettiklerinin üst seviyesinde olacaktır.

2008 küresel ekonomik krizine yanıtı merkez bankaları vermişti. Şimdi bazı uzmanlar benzer bir yanıtın verilebileceğini düşünüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) şimdiden faiz oranlarını yarım puan düşürdü. Buna karşın destekleyici politikalar olmadan alınan kararların ekonomileri tekrar düzlüğe çıkartmasının zor olduğu görülüyor.

KİMİ ZARARLAR TELAFİ EDİLEMEYECEK

Geniş kapsamlı bir küresel krize kapsamlı bir küresel tepki gerekmektedir. Böyle bir yanıtın tam olarak nasıl olması gerektiğini kimse detayları ile bilmiyor ancak bunu birlikte bulabileceğimize inanıyorum. Bu amaçla, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kurumlar acil olarak çeşitli alanlarda uzmanlığı bulunan 20 ekonomist ile sağlık ve jeopolitik uzmanlardan oluşan bir görev gücü oluşturabilir. "C20" olarak adlandırabilecek bu grup eşgüdümlü bir küresel politikanın yol haritasını hazırlayıp bir ay içinde hükümetlere sunabilir. Sonraki her ay da bu rapor üzerinden güncellemeler yapılır ve 1 yıl içinde görevini tamamlayan grubun dağıtılması gündeme gelir.

Öte yandan C20'nin hazırlayacağı yol haritasının kimi sektörlerdeki zararı hiçbir şekilde engelleyemeyeceğini de bilmeliyiz. Örneğin, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, virüsün yayılmaya devam etmesi halinde küresel havayolu sektörünün 113 milyar dolar kayba uğrayacağı tahmininde bulunuyor. Benzer şekilde hizmet sektöründe otellerde büyük darbe aldı. Çin'de 150 otelini kapatan Hilton, 25 ile 50 milyon dolar kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bununla birlikte sadece Çinli turistlerin 2018'de 277 milyar dolar harcama yaptığı düşünülürse bu yılın ilk yarısında turizm sektöründe yaşanacak kayıp da tahmin edilebilir.

SEKTÖRLER ARASI KOORDİNASYON GEREKLİ

Tüm olumsuz tabloya rağmen, C20 grubu çeşitli sektörlere darbe vuracak ve istihdam ile fiyat dengesini bozacak şokları en aza indirme belki de dengeleme kapasitesine sahiptir. Örneğin, tüm sektörlerdeki talep azalması karşısında hükümetler piyasaları canlandırmak için geniş para ve maliye politikası kullanabilir. Merkez bankaları politika faizlerini düşürürken, hükümetler Büyük Durgunluk döneminde olduğu gibi mali genişleme sağlayabilir.

Basitçe söylemek gerekirse yeni tip koronavirüsün ekonomik etkisi oldukça karmaşık ve birden çok alanı kapsayan şekilde olacaktır. Bunları etkin bir şekilde ele almak ve uluslararası yanıtlar üretmek için hem küresel iş birliği platformları devreye girmeli hem de sektörler arasında sıkı bir koordinasyon mekanizması tesis edilmelidir. cgtn