Salgına karşı her önlem önemlidir
Batılı medya kurumları, koronavirüs salgını sırasında çok sayıda ülkelerin aldığı benzer önlemleri farklı kelimelerle tanımlamayı tercih etti. Çin hükümeti karantina kararı sonrası "otoriterlik" ve " insan haklarını hiçe saymakla" suçlanırken aynı adımı atan İtalya ise takdir edildi. Örneğin, Bloombergi sitesi İtalya'nın seyahat kısıtlamalarının "Çin'den çok daha derin" olduğunu savunurken, The New York Times ise "ulus devletlerin öneminin aniden ortaya çıktığını" iddia ederek "İtalya için İtalyanlar karar vermeli." ifadelerini kullandı. Bu arada Guardian gazetesi ise "Bu siyasi gerilimlere rağmen İtalyan makamlarının çalışmalarını bir bütün olarak reddetmek haksızlık olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
BATI MEDYASI İDEOLOJİK KRİZİN ORTASINDA
Batı medyasının Çin sisteminin cehaleti ve yanlılığı hiç bu kadar belirgin olmamıştı. Batı medyası onlarca yıldır Çinlilerin kendi ideolojik sistemini benimsediğinden rahatsız ve onları özgürlüklerinin olmadığına ikna etmeye çalışıyor. Bu haber kuruşları Çin'in uzun vadeli barış, istikrar ve kalkınma isteyen insanların ihtiyaçlarına yanıt vermek için tasarlanan siyasi sistemi olduğunu ya bilmiyor ya da bildikleri bu gerçeği itiraf etmek istemiyor. Belki de bu cehalet ya da önyargı değildir. Belki de Batı ideolojik bir krizin ortasındadır.
Çin'in yeni tip koronavirüse karşı aldığı önlemler ne kadar etkili olursa bu adımlar diğer ülkeler tarafından da taklit edilecektir. Başka ülkelerin Çin'den öğrenmesi Batı'yı korkutmuş olmalı. Zira Batı her yönden Çin'den üstün olduğu eski hikâyesinin hala alıcı bulmasını istiyor.
ÖNLEMLERİN ETKİSİNİ ZAMAN GÖSTERECEK
Batı ülkelerinde medya kuruluşları ve siyaset yapıcılar Çin'deki durumu analiz etmek için yeni hileli bir yöntem geliştirdi. Çin sistemi ile ilgili hatalar üretiyor ve hemen Beijing'in "otoriter" olduğu tezinin altını çiziyorlar. Yeni tip koronavirüs sırasında da bu fırsatı kaçırmak istemediler ancak şimdi ortaya çıkan tablo gösteriyor ki aslında küresel salgın koşullarında alınan farklı önlemlerin hepsi halk sağlığını korumak için hayata geçirildi.
Salgınlar her ülke için büyük maliyetleri getiren meydan okumalardır. Yöntemler farklı olacak ama hangilerinin etkili olduğunu zaman gösterecektir. Salgının bu aşamasında, farklı sistemlerin artıları ve eksileri üzerinde tartışmanın bir anlamı yoktur.
Çin lideri Deng Xiaoping'in söylediği gibi, kediler fareleri yakaladığı sürece siyah mı yoksa beyaz mı olduğu önemli değil.chına daıly