Hainan Serbest Ticaret Limanı kuruluyor

Serbest ticaret, yatırım ve sınır ötesi sermaye akışının kolaylaştırılması dahil toplam 39 somut adım içeren Hainan Serbest Ticaret Limanı Genel Planı dün açıklandı.

Hainan Serbest Ticaret Limanı, Hainan adasının tamamını kapsamaktadır. Etkili denetim temelinde adada özel bir gümrük bölgesinin kurulacağı, mal, sermaye ve personelin serbest giriş-çıkışına izin verileceği ve emtiaların çoğunun gümrük vergilerinden muaf tutulacağı kaydedildi.

2025'den önce yabancılar bireysel olarak başvurup veya herhangi kuruluşun davetiyle vizesiz giriş hakkına sahip olabilecek. Ayrıca yabancılar ticaret, akraba ziyareti, tedavi ve spor gibi amaçlarla Hainan adasına vizesiz bir şekilde girebilecek. Yabancıların turist gruplarıyla Hainan'a girmeleri için 15 gün vizesiz giriş düzenlemesi uygulanacak.

Eğitim açısından yurt dışı üst düzey mühendislik, tarım ve tıp üniversitelerinin Hainan Serbest Ticaret Limanı'nda bağımsız şekilde okul açması ve uluslararası okullar kurmasına izin verilecek. Yabancı yüksek kaliteli tıbbi kaynakların Hainan'a girmesi ve Hainan'da sağlık merkezleri kurulması için destek sağlanacak.

Mal ticareti alanında Hainan Serbest Ticaret Liman'ında temel özelliği "sıfır tarife" olan ticareti kolaylaştırma politikaları hayata geçirilecek.

Sınır ötesi hizmet ticareti için negatif liste sistemi uygulanacak. Sınır ötesi teslimat, denizaşırı tüketim ve bu alanda çalışan gerçek kişilerin hareketi gibi hizmet ticaretinde var olan çeşitli engeller ortadan kaldırılacak. Denizaşırı hizmet sağlayanlara ulusal muamele uygulanacak.

Yatırımın kolaylaştırılması alanında piyasa erişimi için taahhüt yapma uygulanması sisteme geçecek. Piyasa varlıkları ilgili gereklilikleri karşılayacağı ve kayıt yaptıracağı taahüdünde bulunduktan sonra hemen yatırım ve iş faaliyetleri gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hainan Serbest Ticaret Limanı'nın inşasında uluslararası standartlara uyulması gerektiğini açıkladı.