Çin ekonomisi küresel ticaret için itici bir güç olacak
Çin'in dünya fabrikası rolü, yeni koronavirüsün patlak vermesi nedeniyle değişmeyecek. Aksine, muazzam pazarı ve eksiksiz sanayi sistemi sayesinde Çin'den çekilmek istemeyen yabancı sermaye ve yatırım Çin'in bu konudaki konumunu geliştirecektir.
İhracata yönelik işletmeler, virüsün dünya çapında yayılmasının etkisiyle azaldığı için kısa vadede önemli zorluklarla karşılaşmak zorundadır. Ancak, ihracatçılar için yeni potansiyel yolları ortaya çıkararak, tüketim malları talebi artırılacak.
Gümrük Genel İdaresi'ne göre, Çin'in dış ticaret hacmi bu yılın ilk dört ayında 9,07 trilyon yuan (1,28 trilyon dolar) olarak kaydedildi ve yıllık yüzde 4,9 azaldı. Ülkenin ihracatı ilk dört ayda yüzde 6,4 azalırken, ilk çeyreğe göre beş puan azalarak 4,47 trilyon yuan'a geriledi.
Çin'in ihracatı mart ayında yüzde 3,5 düşerek, ocak ve şubat aylarında yüzde 17,2 oranında toparlanmaya devam etti. Genel iş ve üretimin yeniden başlamasıyla birlikte, şirketler ihracat siparişlerini tamamlamak için acele ediyorlar. Bu arada, tıbbi ürünler ve koruyucu ekipman yüksek talep görmektedir. Bu nedenle, dış pazarın Çin ürünlerine olan talebi, genel ihtiyaçlarındaki azalmaya rağmen devam etmiş oldu. Üç ana ihracat kategorisinden ikisi olarak sermaye malları ana güç iken, ara mallar küçük bir paya sahip.
BÖLGESEL PAZARLARA AĞIRLIK VERİLMELİ
Genel tüketici ürünleri, özellikle tıbbi ve sağlık sektörlerinden etkilenmemektedir. Çin'in ithalatı canlanıyor, ancak karantina uygulayan ülkelerin Çinli şirketlere sipariş vermeye devam edememesi belirsizlikleri artırıyor.
Bu çerçevede, Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl küresel ihracatın yüzde 11 düşeceğini tahmin ediyor. Önde gelen bir ihracatçı olarak Çin, ihracatı yaklaşık yüzde 10 düşüşle aşağı yönlü bir baskı ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle, ihracata yönelik şirketler eğilime belirli planlarla cevap vermeli ve kısa vadede azalan siparişler nedeniyle güven kaybetmek yerine, tüketici malları için krizdeki potansiyeli bulmaya çalışmalıdır.
Gelecekteki ihracat zorluklarını çözmek için, dış ticaret yapan işletmeler gelişmiş ülkelerde pazarlar geliştirmeye ve nihai tüketim mallarına yönelik taleplerini karşılamaya devam etmelidir. Aynı zamanda, BRICS ve ASEAN ülkelerinde ve diğer gelişmekte olan ekonomilerde talep potansiyelinden yararlanmaya çalışmalıdırlar, çünkü Çin ihracatının genişlemesi için daha fazla pazara ihtiyaç duyulacak.
Bu yıl, Çin ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) dâhil olmak üzere büyük ekonomiler, salgın nedeniyle ekonomik ve ticari dalgalanmalara maruz kalacaklar. Ancak Çin'in ekonomik büyümesi için de bir kilometre taşı olabilir.chına daıly