Salgına karşı Kuşak ve Yol ortakları birbirine destek veriyor

Beijing, Covid-19'un küresel etkisine rağmen Kuşak ve Yol İnisiyatifi altında uluslararası iş birliğini daha da artıracağını duyurdu.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Beijing'de video konferans yoluyla düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Üst Düzey Konferansı'na başkanlık etti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, konferansa yazılı bir mesaj gönderdi.

Wang Yi, Cumhurbaşkanı Xi'nin insanların sağlığını korumak ve küresel ekonominin toparlanmasını hızlandırmak için iş birliğinde ısrar etme ve çok taraflılığı teşvik etme konusundaki tutumunu yineledi.

Wang, salgının Çin'in dünya ile ortaklığını etkilemeyeceğini söyleyerek Beijing'in Kuşak ve Yol üyesi ülkelerle olan ticaret hacminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,2 arttığını kaydetti. Wang Yi ayrıca Çin'in salgın kontrolü konusunda iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve ekonominin yeniden başlamayla ilgili deneyimlerini paylaşacağını da belirtti.

"SALGINA KARŞI 'KUŞAK VE YOL' ORTAKLARI BİRBİRİNE DESTEK VERİYOR"

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, salgına karşı "Kuşak ve Yol" ortaklarının birbirine destek verdiğini hatırlatarak Çin'in 25 ülkeye sağlık ekiplerini gönderdiğini ve salgınla savaşan tüm ülkelere salgının kontrolü ve önlenmesi ile tedavi konularında elde ettiği tecrübeleri kapsayıcı bir şekilde paylaştığını vurguladı. Çin'den Avrupa'ya giden yük treni China Railway Express'in ocak-mayıs dönemi sefer ve teslim sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 ve yüzde 32 oranlarında arttığını anımsatan Wang, "China Railway Express toplam 12324 tonluk yardım malzemesini taşıdı ve böylece Çin salgınla mücadelede hayat yolu ile kader bağı kurdu." dedi.

"ÇİN, 'KUŞAK VE YOL' ORTAKLARINA BEŞ AÇIDAN DESTEK VERECEK"

Bakan Wang, günümüzde salgınla mücadelede zafere ulaşılması ve ekonominin toparlanmasının bütün ülkelerin ortak ve acil görevi olduğuna bildirdi. Bu süreçte Çin'in 'Kuşak ve Yol' kapsamındaki iş birliği ortaklarıyla arasındaki temas ve eşgüdümü güçlendirmeye öncelik vermeye hazır olduğunun altını çizen Wang Yi, beş açıdan bu ortak ülkeleri destekleyeceklerini dile getirerek şunları söyledi:

"İlk olarak, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in açıkladığı 2 milyar dolarlık uluslararası yardım planı çerçevesinde 'Kuşak ve Yol' güzergâhında salgından etkilenen ortaklarımızın ve özellikte gelişmekte olan ülkelerin salgın mücadele çalışmaları, normal ekonomik ve sosyal yaşama kavuşmalarına destek vereceğiz.

İkincisi, aşının geliştirilmesi ve kullanılması konusunda 'Kuşak ve Yol' ortaklarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Kuşak ve Yol Bölgesi Uluslararası Bilimsel Kuruluşlar Örgütü gibi platformlarda salgınla mücadeleye yönelik teknolojik iş birliğinin artırılmasını destekleyeceğiz.

Üçüncüsü, 'Kuşak ve Yol' ortaklarıyla teknik eşgüdüm yaparak sınır ötesi personellerin gidiş-gelişi ve mal lojistiğine kolaylık sağlayacak 'yeşil kanal'ın kurulmasını hızlandıracağız.

Dördüncü olarak, 'Kuşak ve Yol' kapsamında ulaştırma bakanlar arasında videolu konferanslarının düzenlenmesiyle bu ülkelerle uluslararası sektör zinciri, tedarik zinciri ve lojistik zincirinin sıkıntısız ve güvenli bir şekilde sürdürülmesini korumaya çalışacağız.

Ve son olarak, 'Kuşak ve Yol' ortaklarıyla beraber inovasyon konusunda iş birliğini artırarak İpek Yolu'ndaki e-ticaret geliştireceğiz. Bunun dışında akıllı kent inşası ve yeşil kalkınma alanlarındaki iş birliği hızlandıracağız. "  cri türk