Aşı çalışması 3. aşamaya giriyor

Beijing Sağlık Komisyonu'ndan bugün yapılan açıklamaya göre dün Beijing'de 9 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve 2 şüpheli ve 5 asemptomatik vaka bildirildi.

11 Haziran'dan bu yana Beijing'de toplam 236 vaka ve 22 asemptomatik vaka tespit edildi.

Öte yandan Beijing'de Daxing semtinin Huangcun kasabası ve Fengtai semtinin Xincun caddesi iki yüksek risk bölgesi olarak belirlendi.

Beijing Sağlık Komisyonu Basın Sözcüsü Gao Xiaojun, 20 Haziran itibarıyla Beijing'in nükleik asit test kurumları sayısının 98'den 124'e çıktığını ve günlük test kapasitesinin 100 binden 230 bine yükseldiğini ifade etti.

AŞI 3. KLİNİK DENEMEYE HAZIR

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, son zamanlarda yaklaşık 200 yeni korona virüs aşısının araştırma aşamasında bulunduğu ve 4 aşının 3. klinik deneme sürecine gireceği belirtildi.

Açıklamada, bunlardan Çin'in tıp kurumları tarafından geliştirilen aşıların dahil olduğu ve iyi giderse dünyanın ilk Covid-19 aşısının bu yıl sonuna kadar başarılı bir şekilde geliştirilmesinin beklendiği kaydedildi.

Salgının ilk ortaya çıktığı süreçte Çin'in ar-ge heyetleri aşının geliştirilmesini ana çalışmalardan biri olarak görüyordu. İnaktive aşı, genetik olarak tasarlanmış rekombinat alt birim aşısı, adenoviral vektör aşısı ve zayıflatılmış influenza virüsü vektör aşısı ve nükleik asit aşısı dahil 5 teknik yolda toplam 12 aşının ar-ge çalışması sürdürülüyor. Şu an bir adenoviral vektör aşısı ve dört inaktive aşı klinik deneme süreci başlatıldı ve bu dünya çapında yürütülen aşıların klinik çalışmalarının yüzde 40'ını oluşturdu. Aşının geliştirilmesinden sorumlu Zheng Zhongwei, şu an Çin'de 5 Covid-19 aşısının klinik deneme sürecine girdiğini ve 3'ünün 2. klinik deneme sürecini tamamladığını ifade etti. Zheng Zhongwei, 3. klinik deneme aşamasını aktif bir şekilde başlatacaklarını ve kitlesel çaptan etkisi hakkında veri elde edeceklerini, bunun aşının nihai başarısı için son derece önemli olduğunu belirtti.

Genel olarak aşının ar-ge çalışmaları için laboratuvar araştırması, hayvan deney araştırması ve insan üzerinde 1. 2. ve 3. klinik deneme araştırmasını geçmeli. Bunlar arasında 3. klinik denemesi aşının seri üretiminden önceki son aşamadır.

16 Haziran'da Çin Biyoloji Teknoloji Şirketi'ne bağlı Wuhan Biyolojik Üretim Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen inaktive aşının 1. ve 2. klinik deneme çalışmaları sona erdi. Araştırma sonucuna göre, aşı güvenlik testinden geçti ve hiçbir ters reaksiyon olmadı. Farklı prosedürler ve farklı aşılama dozlarından sonra gönüllüler üzerinde hep yüksek hassasiyetli antikorlar oluştu. Çin Mühendislik Akademisi akademisyeni Wang Junzhi, bu sonucun mevcut geliştirilen aşının güvenli ve etkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

DSÖ'nün tahminlerine göre, bu yılın sonuna kadar bir veya iki Covid-19 aşısı başarıyla geliştirilebilecek. Birden fazla aşının etkili olduğu kanıtlanırsa ve seri üretime geçilirse 2021'de yaklaşık 2 milyar aşının üretilmesi bekleniyor.cri türk