BeiDou hayatımıza neler getirecek?

BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi'nin (BDS) konumlandırma hassasiyeti ne kadar? BeiDou'nun kısa mesaj iletişimi bir defada kaç kelime gönderebilir? Çevremizdeki BeiDou uygulamaları nerelerdedir?

Şu anda dünyadaki ülkelerin yarısından fazlası Beidou sistemini kullanıyor. Peki, BeiDou'nun hayatımıza neler getirecek?

BEIDOU'NUN KONUMLANDIRMASI VE ZAMANLAMASI

Dünya çapında BeiDou'nun konumlandırma hassasiyeti maksimum 10 metre, hız ölçüm hassasiyeti maksimum saniyede 0,2 metre ve zamanlama hassasiyeti maksimum 20 nanosaniyedir.

Asya-Pasifik bölgesinde BeiDou'nun konumlandırma hassasiyeti maksimum 5 metre, hız ölçüm hassasiyeti maksimum saniyede 0,1 metre ve zamanlama hassasiyeti maksimum 10 nanosaniye olarak belirlendi.

1 saniye, 1 milyar nanosaniyeye eşittir. Yukarıdaki rakamlar, BeiDou'nun konumlandırma ve zamanlama hassasiyetinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

BEIDOU KISA MESAJ İLETİŞİMİ

Denizde cep telefonu sinyali yoksa veya bir felaket sırasında iletişim kesilirse, BeiDou terminalinden kısa mesaj gönderilebilir. Çin ve çevresinde kısa mesaj iletişim hizmetiyle bir seferde bin Çince karakter, küresel çapta kısa mesaj iletişim hizmetiyle bir kerede 40 Çince karakter gönderilebiliyor. Şu an Çin'in 70 binden fazla balıkçı teknesi ve sahil güvenlik gemileri BeiDou terminalleri ile donatılmıştır. Kısa mesaj iletişimiyle toplam 10 binden fazla insan kurtarıldı.

BEIDOU ÇİPİ

BeiDou'nun Çin üretimi çipinin fiyatı 100 RMB'den mevcut 6 RMB'ye düştü. 2019 sonu itibariyle BeiDou'nun çip modüllerinin sevkıyatları 100 milyonu ve yurt içi uydu navigasyon ve konumlandırma terminali ürünleri toplam satışları 460 milyon adedi aştı.

BEIDOU MOBİL UYGULAMASI

Şu an yurt içi ve yurt dışında ana çip üreticileri BeiDou ile uyumlu entegre iletim çiplerini hayata geçirdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde Çin pazarında internet erişimi için başvuran akıllı telefonların yüzde 75'inden fazlası BeiDou konumlandırılmasını destekliyor.

BEIDOU ULAŞIM UYGULAMASI

Çin'de şu an 6,5 milyondan fazla işletim aracı, 40 bin posta ve kurye aracı, 36 merkez şehirde yaklaşık 80 bin otobüs, 3 bin 200'den fazla iç nehir navigasyon tesisi ve 2 bin 900'den fazla deniz navigasyon tesisinde BeiDou sistemi kullanılıyor.

BEIDOU AKILLI TARIMA KATILIYOR

BeiDou'ya dayalı otomatik sürüş sistemini kullanan tarım makinesi sayısı 20 bine ulaştı.

BEIDOU'NUN ÇIKTI DEĞERİ

Çin'in uydu navigasyon ve konumlandırma hizmetleriyle ilgili bir hükümet raporunda, 2019'da Çin'in uydu navigasyon ve konumlandırma hizmetleri endüstrisinin toplam çıktı değerinin 2018 yılına göre yüzde 14,4 artışla 345 milyar RMB'ye (yaklaşık 49,3 ABD Doları) ulaştığı kaydedildi.cri türk