Ekonomide çift döngü modeli

Çin'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 3,2 oranında artması, ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 6,8 daraldıktan sonra yaptığı kayda değer geri dönüşün kanıtıdır. Ulusal İstatistik Bürosu'ndan alınan veriler, Çin'in yeni tip koronavirüs salgınının etkisi altında da diğer büyük ekonomilerin aksine küresel ölçekte toparlanmaya devam ettiğini göstermekte.

Çin'in ikinci çeyrekte etkileyici GSYİH büyümesi, çeşitli sektörlerin beklenenden çok daha iyi performansına bağlanabilir. Zira Çin'in ülke içinde salgını büyük ölçüde kontrol ettikten sonra üretime ve diğer ekonomik faaliyetlere yeniden başlamasıyla endüstriyel katma değer haziran ayında yüzde 4,8'i bularak beklentilerin üzerinde çıktı.

TÜM SEKTÖRLER TOPARLANIYOR

Gayrimenkul piyasasının toparlanması sayesinde gayrimenkul sektörüne de yatırım arttı. Aslında, ilk yarıda sabit kıymet yatırımları arasında gayrimenkul yatırımları yüzde 1,9 ile en hızlı toparlan sektör olmuştu.

Çin'in dış ticareti, olumsuz bir atmosfer ile karşı karşıya kalmasına rağmen hem ithalat hem de ihracat bağlamında haziranda artış gösterdi. Özellikle, ihracat nisan ayından itibaren art arda üç ay artmış ve dış ticaretin beklenenden daha fazla büyümesine büyük katkı sağlamıştır. Yüksek teknolojili imalat sanayine ve yüksek teknolojili hizmet sektörüne yapılan yatırımlar ilk yarıda sırasıyla yüzde 5,8 ve yüzde 7,2 arttı. Bununla beraber "dijital ekonomi" alanını kapsayan yeni ekonomi geleceğe yön vermeye yardımcı oluyor.

TÜKETİM DURGANLAŞIYOR

Çin ekonomisi güçlü bir toparlanma eğilimi göstermesine rağmen, yılın ikinci yarısında kimi belirsizlikler devam etmektedir. İkinci çeyrekte güçlü ekonomik toparlanma, temel olarak arz yönlü toparlanma nedeniyle mümkün kılındı ancak tüketimdeki toparlanma durgun seyretti. Kişi başına düşen nominal harcamalar yıllık bazda yüzde 5,9 azalırken, gerçek düşüş yüzde 9,3 oldu.

Tüketimin durgunlaşmasının temel nedeni işsizlik baskısı ve salgından dolayı gelirlerdeki düşüştür. İnsanların temel ihtiyaçlar dışında para harcama konusundaki şüpheleri devam etmektedir. İlk yarıda, kişi başına harcanabilir gelir enflasyona göre sonra yüzde 1,3 oranında azalmış ve haziran ayında kentsel olarak araştırılan işsizlik oranı yüzde 5,7'ye yükselmiştir.

SALGIN VE ABD'NİN TAVRI BEKLENTİLERİ ETKİLEDİ

Salgının çoğu ülkede etkili bir şekilde kontrol edilmemesi Çin'in ekonomik toparlanmasına da belirsizlikler getirmektedir. Neticede Çin'in en büyük ticaret ortaklarının birçoğu aylardır ekonomik bir durgunlukla mücadele ediyor. Bundan daha da kötüsü salgın zaten bozulmuş olan tedarik zincirlerinin gelecekte tamamen kırılmasına yol açabilir.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile devam eden sürtüşmelerin de büyüme beklentilerini etkilemesi ihtimal dahilindedir. Son olarak sel gibi felaketleri de hesaba katmak zorundayız.

ÇİFT DÖNGÜ SAHNEYE ÇIKIYOR

Çin'in sürdürülebilir ekonomik büyüme motorunu güçlendirilmesi gerekiyor. Başbakan Yardımcısı Liu He'nın dediği gibi, yurt içine odaklanan ama bununla birlikte küresel ekonomilerin entegrasyonunu teşvik eden yeni bir "çift döngü" modeli yavaş yavaş şekilleniyor.

Çin sosyal güvenlik sistemini daha da geliştirmeli ve iç tüketimi genişletmeye yardımcı olacak önlemler almalıdır. Bununla birlikte hükümet makroekonomik politikayı daha etkili hale getirmek için makro kontrol kapasitesini etkinleştirmelidir.

Son olarak her düzeydeki yönetim birimleri hizmetlerini geliştirmeli ve dijital ekonomideki gelişmelere uyum sağlanması için sektörlere destek sunmalıdır.china daily