İç pazarı canlandır dış dünyaya kucak aç.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in piyasa oyuncularını koruma ve canlılığı artırma çağırısı yeni tip koronavirüs salgınını ulusal ve küresel ekonomileri zorladığını gösteriyor. Başkent Beijing'de salı günü konuşan Xi, piyasa varlıklarının iç pazarın gücünün yükseltilmesi ve korumacılık karşısında daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çin lideri ülkenin diğer ülkelere kapılarını kapatması yönündeki senaryoları kesin olarak reddetti. Xi'nin talimatlarına göre, Çin iç talebin tüm canlılığını ortaya çıkaracak, iç ve dış pazarlar arasındaki bağlantıyı geliştirecek, daha güçlü ve sürdürülebilir bir kalkınmayı teşvik etmek için kaynaklarını seferber edecek.

EKONOMİDE İKİ TEMEL ZORLUK

Çin ekonomisi ancak hem iç hem de küresel piyasalar özelinde sorunsuz bir şekilde işlerse birçok zorluğun üstesinden gelebilir. Çin'in karşılaştığı birinci zorluk küresel ekonomik durgunluktur. Uluslararası ortam finans piyasalarını dalgalandırmakta ve borsaları durma noktasına getirmektedir. Bundan daha da kötüsü kimi ülkeler jeopolitik riskleri artırarak korumacılık ve tek taraflılığa yöneldi. Bu gerçekler göz önüne alındığında Çin'in sağlıklı bir ekonomik büyüme ortamını sürdürmek ve halkının ihtiyaçlarını karşılamak için iç talebi artırmaktan başka bir seçeneği yok.

İkincisi, salgın Çin'in ekonomik gelişimini engelledi. Küreselleşme sayesinde küresel sanayi ve tedarik zincirleri birbirine derinlemesine entegre edilse de bu bağlantı zincirindeki sorun "kelebek etkisini" tetikleyebilir. Küresel salgın durumu yakın gelecekte düzelmezse tedarik zincirlerinde bir kırılma meydana gelebilir. Bu nedenle Çin, ihracat amaçlı ürünler için evde talep yaratarak sanayi ve tedarik zincirlerini çalışır durumda tutmak zorunda. Çin'in iç talebi artıracak büyük alanı var. Geniş toprakları, bol kaynakları ve nispeten sağlam endüstriyel zincir göz önüne alınırsa Çin iç talebe dayalı olarak ekonomisini büyütebilir.

İÇ PAZARIN DEVASA POTANSİYELİ

Çin bugün 100 milyondan fazla piyasa oyuncasına ve 170 milyondan fazla diplomalı yeteneğe sahip. Tüm bunlardan önemlisi içeride 400 milyondan fazlası orta gelirli olmak üzere 1,4 milyar tüketiciye sahip. Bu faktörler yerel talebe bağlı bir ekonomik kalkınma modelini destekleyebilir.

Yukarıda sayılan duruma ek olarak Çin sadece iç ekonominin sağlıklı performansına bel bağlamıyor. "Çift döngü" adı verilen hedef uyarınca Çin kapılarını kapatmanın tersine dış sermayeye daha da fazla kucak açacak. Küresel pazarlar birbirine bağlıdır ve en az gelişmiş ekonomiler bile bu atmosferde karşılaştırmalı üstünlüklerini kullanabilirler. Ticaretin ve iş birliğinin artırılması ile Pazar oyuncaları "kazan kazan" temelinde kazanç pastası daha da büyütebilir. Bu Çin'in uyduğu pazar ekonomisinin temel kuralıdır. Buna karşın kimi ülkeler korumacılığı kullanarak ve tek taraflı adımlar atarak küresel ekonominin işleyişini engellemeye çalışıyorlar.

EKONOMİK KALKINMA ÇAĞI

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ve en büyük gelişmekte olan ülkesi olarak Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile karakterize edilen yeni bir ekonomik kalkınma çağına girdi. Bu daha yüksek seviyeli dışa açılmanın ve sürdürülebilir kalkınmanın nesnel gereksinimidir. Çin lideri Xi, ekonominin daha fazla açılacağını vurguladı. Bunun için daha fazla serbest ticaret bölgesi kurmalı ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi başta olmak üzere uluslararası anlaşmalar için daha fazla çaba sarf etmeliyiz.

Çin zaten yabancı oyunculara daha fazla sektör açtı ve iş ortamını iyileştirmek için önlemler alıyor. İç ekonomiye odaklanan ve küresel ekonomileri entegre etmeyi amaçlayan "çift dolaşım" kalkınma modeli sadece Çin ekonomisine için değil aynı zamanda küresel ekonomi için de doğru seçimdir.china daily