Asya Altyapı Kalkınma Bankası umut veriyor

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, salı günü Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın Beşinci Yıllık Toplantısı'nda yaptığı konuşmada çağımızın davetinin barış ve kalkınmadan yana olduğunu vurguladı. Yüksek düzeyde küreselleşmenin herkes için daha açık, kapsayıcı, dengeli ve faydalı hale gelmesinde çağrısında bulunan Xi Jinping, Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın 2016'nın başında kurulmasından bu yana bölgesel iş birliğini derinleştirme amacına sadık olduğunu yineledi. Çin lideri ayrıca Asya'daki alt yapıya ve ortak kalkınmaya verilen sözlerin arkasında olduğunun altını çizerek çok taraflı iş birliği paradigmasını yeniden gündeme getirdi.

Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Okyanusya'nın altı kıtasını kapsayan 102 üyesi bulunan Asya Altyapı Kalkınma Bankası, kuruluşundan bu yana güçlenerek devam ettiği yolunda üye ülkelere yaklaşık 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı sağladı.

SALGINA KARŞ DEVREYE GİRDİ

Asya Altyapı Kalkınma Bankası, Pakistan'ın kırsal kesimindeki yol yapımından Bangladeş'in kırsal bölgelerindeki güç sisteminin iyileştirilmesine kadar altyapı ve ortak kalkınma projelerinin birçoğunu destekledi. 24 ülkeye 87 altyapı yatırımı yapan ve kalkınma projelerine destek veren Asya Altyapı Kalkınma Bankası aynı zamanda yeni tip koronavirüs nedeniyle zarar gören ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için "Covid-19 Kriz Geri Kazanım" inisiyatifini hayata geçirdi.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ilk kez 2013'ün sonlarında Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nı gündeme getirdiğinde bunun uluslararası finans kurumlara meydan okuyacağı yönünde şüpheler vardı. Buna karşın Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın kısa tarihi ana amacın ülkelerin ortak zorluklar karşısında el ele vermek olduğunu kanıtladı.

RAKİP DEĞİL ORTAK

Asya Altyapı Kalkınma Bankası rakip değil aksine ortak olabilir. Asya Altyapı Kalkınma Bankası ve diğer kurumlar hem geleneksel hem de yeni altyapı türleri için daha yüksek kaliteli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir yatırımlar sunarak farklı ülke ve bölgelerin çeşitlendirilmiş ihtiyaçlarına daha iyi hizmet verebilmek için deneyimlerini paylaşabilirler.

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin açıklık ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliği ruhu çerçevesi içinde dünyanın geri kalanı ile birlikte gelişme yolunda ilerleyecekleri sözünü verdi. Bu bağlamda Çin, Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nı desteklemeye ve riskler ile zorluklara küresel tepki arayışına destek olmak için üye ülkelerle birlikte çalışmaya devam edecektir.china daily