Wuhan da yaşanan başarı Batı medyasını kıskandırdı.

Hafta boyunca internette ve Batı medyasında Çin'in Wuhan kentindeki bir havuz partisinin

fotoğrafı viral olarak dolaştı. Bir zamanlar Covid-19 üzerinde zorlu bir karantinaya maruz kalan Wuhan virüsü tamamen ortadan kaldırarak kitlesel sosyal faaliyetlerin artık güvenli bir merkezi oldu. Bu durum nedense bazılarını çok şaşırttı.

Fakat bu linç kitlesi Wuhan'daki resmi vaka sayılarını görmekten çok fazla heyecan duymadılar. Avustralya merkezli Daily Telegraph gazetesi, "Çin'in Büyük Partisi: Dünya Virüs Bedeli Öderken Wuhan'da Eğlence Sürüyor" diyen sert ve Çin karşıtı bir manşetle yayımladı. Makalede Çin, "Avustralya'dan intikam almakla" suçlandı.

Buna rağmen, partinin fotoğrafı, bölgenin bir zamanlar insanların zihninde algılanan hayalet karantina şehir imajından kaynaklanıyor. Birçok insan Wuhan'ın nerede ve ne olduğunu Covid-19 ile öğrendi. Karantina günlerinde Batı medyasının aktardığı görüntülerle zihinde oluşan algı şimdiki güncel görüntüler ile birleşince büyük bir kıskançlık ortaya çıktı.

Siyasi suçlamaların yanı sıra Wuhan, birçok Batı ülkesinde hastalığın ortaya ilk çıktığı yer olunca büyük bir baskıyla karşılaştı. Aşağılık bir şekilde ırkçı söylemlerin arttığı dönemde Wuhan ve Çin üzerinden kültür, yeme-içme alışkanlığı ve hatta insanların fiziksel görünümleri üzerinden haberler servis edildi.

İNSAN HAKLARINDA ÇİFTE STANDART MI VAR?

Bu kayıtsız zihniyetin bir sonucu olarak, salgın ile karantina altına alınan şehirde ortaya çıkan zafer görmezden gelindi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Kenneth Roth, Hubei'deki karantinayı bir tür insan hakları ihlali olarak tasvir etmeye çalışmıştı. Bunu fırsat bilen Batı medyası, Batı'nın üstünlüğünü överken Çinli insanları töhmet altında bırakacak satırlara yer vermişti. Ancak ne olduysa daha sonra bu insanlar kendi hükümetlerinin karantina uygulamamasını eleştirmeye başladı. İşte bu durum Batı ikiyüzlülüğün en açık göstergesiydi.

Elbette, tüm bunlar dramatik bir görüş eksikliğiyle geldi. Covid-19 dünyanın diğer bölgelerinde ortaya çıkmaya başladığında, karantinaların mantığı dramatik bir şekilde korkutucu olarak tasvir edildiğinden insanların bu durumdan etkileneceği düşünülmüş olabilir. Kısa süre sonra Wuhan ile Hubei karantinalarının korkunç bir başarısızlık olmadığı, salgını başarılı bir şekilde kontrol altına alan ve ortadan kaldıran bir şey olduğu söz konusu parti fotoğraflarından bir kez daha anlaşılmış oldu.

BATI MEDYASI VE DALKAVUKLARININ ALGI YÖNETİMİ

Birçok Batı sever için bunu kabul etmek zor. Batı'nın üstünlük kompleksi daha sonra siyasi bir sapmaya dönüştü ve nisan ve mayıs boyunca, olayların göründüğünden daha kötü olduğunu iddia ederek, defalarca ölü sayısı abartmışlardı. Çünkü kendi ülkelerinde mücadele sürerken, Wuhan'ın "bir kâbus" olduğu imajının yeniden doğrulanması gerekiyordu.

Zaman geçtikçe, virüsle mücadelede diğer ülkeler ile Çin arasındaki uçurum büyümeye devam ettikçe bu tasvir etkisini kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ticari çıkarları peşinde koşmak için çok karantinadan çabuk vazgeçen ülkeler, Covid-19'dan muzdarip olmaya devam ederken, Çin'in katı ve tavizsiz karantina stratejilerinin yanı sıra 11 milyon insanı test etmeyi içeren ezici test üstlüğü ile sadece Wuhan'da değil Beijing, Xinjiang ve Liaoning'deki küçük salgınları da başarıyla bastırdı.

Bu nedenle, internette dolaşan havuz partisinin fotoğrafı, tepkilerden bağımsız olarak kıskanılan bir tablo olarak yorumlanabilir. Wuhan'ın nihayetinde başarılı olduğu ve normale döndüğü gözler önünde olan bir gerçek. Batı medyası tarafından son derece olumsuz terimlerle tasvir edilen şehir, aslında dünyanın birçok yerinde hâlâ o görüntülere ulaşabilme hayali kuran devletlerin hayran bakışlarını içeriyor.

İnkâr etmek zor. Wuhan halkı eğlenme hakkını sonuna kadar hak etti.