Kuşak ve Yol ülkeleri pandemi ile etkin mücadele veriyor

Financial Times'da yer alan yakın tarihli bir makaleye göre, Çin'in ihracatı 2020 Ağustos ayında yüzde 9,5 arttı.

Çin pandemiden kurtulurken, ihracattaki artış Çin ile Kuşak ve Yol Üye Ülkelerini bağlayan güçlü bağlantıya ve Beijing ile kırılmaz tedarik zincirine tanıklık ediyor. Ayrıca, Covid-19 salgını sırasında Çin'in dünya çapındaki ticaretteki lider rolünün altı çizilmiş oldu.

SAĞLIK İPEK YOLU

2016'da geç başlamasına rağmen Sağlık İpek Yolu sınır ötesi sağlık iş birliğinin aciliyetini ve kamu yararına olan doğasını ortaya çıkaran Covid-19 salgınıyla ivme kazanıyor. Pandemi başladığından beri Sağlık İpek Yolu, Kuşak Yol İnisiyatifine katılan ülkelere bağışlar ve ihracatlar yoluyla tıbbi yardım sağlıyor. Çin'in Afrika ile sağlık iş birliğini güçlendirmeye söz verdiği Beijing 2018 Çin-Afrika İş Birliği Forumu'nda (FOCAC) önerilen Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, Afrika Birliği Gündemi 2063 ve Sekiz Büyük Girişim'de de sağlık iş birliği için imzalar atılmıştı.

DİJİTAL İPEK YOLU

Aynı şekilde, salgın dijital bir dönüşümü teşvik etti. Bu durum, Dijital İpek Yolunun önemli ölçüde gelişmesi için bir fırsat açabilir.

Çok sayıda ülke virüsle savaşmak için Çin'den ilham alan çeşitli dijital çözümleri örnek aldı. Çin'in insanların sağlık durumunu, temaslarını ve hareketlerini kontrol etmek için renk kodlu bir uygulama kullanması, bazı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri tarafından benimsenen bir örnektir. Halkı virüsten korumak ve vatandaşlarının enfeksiyona maruziyetini ölçmek için benzer resmi temas izleme mobil uygulamalarını halka duyuruyorlar. Sonuç olarak, Çin'in sağlık ve dijital uzmanlığı birleştiren MedTech sektörü, halk sağlığı ile ilgili yüksek teknolojiyi ihraç etmek için artan fırsatlar bulabilir.

Öte yandan, Covid-19 karantinalarına yanıt olarak tüketici davranışı büyük ölçüde değişti. Sosyal mesafe önlemleri, ekonomik büyümenin yeni bir motive edici gücü haline gelen e-ticaret işlem hacminin genişlemesine de yol açtı.

Bu nedenle, Çinli e-ticaret işletmelerinin Kuşak ve Yol İnisiyatifine katılan ülkelerin pazarlarına erişmesi zorunludur. E-ticaret iş birliği mekanizmalarını keşfetmeye ve politika koordinasyonunu, planlama entegrasyonunu, deneyim paylaşımını, ortak araştırmayı ve personel eğitimini güçlendirmeye çalışmalıdırlar. Bu arada, Çin hükümeti Kuşak Yol ülkelerindeki KOBİ'lere 5G ile e-ticaret iş birliğini geliştirme ve yatırımları artırma sözü verdi.

Uzun vadeli bir bakış açısından, en kötü zamanlar bile sonsuza kadar kalmayacaktır. Pandemi seyrini sürdürürken, virüsün paniği azalacak ve dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, e-ticaret ve diğer sektörlere yatırımları artırarak "zamanı yeniden başlatmak" için motive olacak. Bu nedenle, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi, küresel olarak Covid-19'un neden olduğu olumsuz etkilerin azaltılmasında kilit rol oynayacak.CGTN