Çin iş birliğini güçlendiriyor

Pekin'de eylül ayının başında düzenlenen Çin Uluslararası Servis Hizmetleri Ticaret Fuarı'nın (CIFTIS) teması "Küresel Hizmetler, Paylaşılan Sorumluluklar" idi. CIFTIS 2020, Covid-19 salgınının ortaya çıkmasından bu yana yapılan ilk çevrimdışı büyük uluslararası fuar olması nedeniyle, olağanüstü zamanda olağanüstü bir olaydı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping CIFTIS'teki tebrik konuşmasında, uluslararası topluma "üç girişim" önerdi. Açık ve kapsayıcı bir ortamı geliştirmek, yeniliğin gücünü serbest bırakmak ve karşılıklı olarak faydalı iş birliğini teşvik etmek. Bu, uluslararası toplumun bütün üyelerine yönelik, onları zor zamanlarda el ele vermeye, iş birliğini güçlendirmeye ve kalkınma fırsatlarını paylaşmaya çağıran olumlu bir mesajdır. Bu ayrıca dünya ekonomik toparlanmasına itici güç ve enerji verecektir.

Dünya ekonomisi açıldıkça gelişir. Çin, dünyaya pazarlarını açma konusundaki güveni konusunda garanti veriyor. Son yıllarda, Çin'in hizmet sektörünü dışa açma konusunda daha büyük ve sağlam adımlar attığına şahit olundu. Hizmet Ticaretinde Yaratıcı Kalkınma Pilot Programı 28 kente ve yeni kalkınma bölgelerine genişletildi; eğitim, tıp, mali ve mesleki hizmetler gibi kilit sektörlerde 28 açılma önlemi yürürlüğe kondu. Kısa süre önce yayınlanan 2020 Yabancı Yatırım Olumsuz Listesi mali, altyapısal ve ulaştırma sektörlerinde yabancı yatırım üzerindeki kısıtlamaları büyük ölçüde hafifletti ve sınır-ötesi hizmet ticareti konusundaki bir olumsuz liste ise yıl sonundan önce yayınlanacak.

ÇİN İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Dünyadaki herhangi bir değişiklikten bağımsız olarak, Çin kapılarını daha da fazla açacak ve hizmet ticaretinin payını daha da artıracak. İleri giden Çin'in süper büyük pazarının potansiyeli, aşamalı olarak küresel ortakları için daha fazla fırsat yaratmak için serbest bırakılacak.

Şu anda salgın dünya ölçeğinde henüz tam kontrol altına alınamadı, bu da uluslararası ticaret ile yatırımların azalmasına ve ekonomilerin toparlanmasının daha da zorlaşmasına neden oluyor.

Hizmet sektörü ile hizmet ticaretinde açık iş birliği Çin ve dünyada artan oranda önemli ve güçlü ekonomik dinamikler haline geliyor. Çin'in hizmet ihracat ve ithalatı dünyada altı yıl üst üste ikinci sırada geldi. Çin küresel erişime sahip ve hizmet ticaretine adanmış, kapsamlı,  ulusal-düzeyde bir uluslararası sergi ile ticaret platformu olan CIFTIS'a ev sahipliği yaparak, dünyaya küresel toparlanma ve büyümeyi desteklemek için üzerine düşen sorumluluğu almaya istekli olduğunu gösteriyor. Fuara Birleşik Krallık dâhil 147 ülke ve bölgeden, 33 uluslararası kuruluştan,  Çin'deki 47 yabancı büyükelçilikten, 110 denizaşırı ticari dernek ile kurumdan ve 17 bin girişimciden temsilciler katıldı. CIFTIS, Çin ile yabancı hizmet şirketlerini birbirine bağlayan önemli bir köprü olarak, bütün katılımcılara hizmet ticaretindeki son gelişmelerini ve atılımlarını sergileme, yeni teknolojileri ve insanlığın ilerlemesinin yararlarını paylaşma imkânı tanıdı.

ÇİN ÇOK TARAFLI TİCARET SİSTEMİNİ KARARLILIKLA DESTEKLEYECEK

Küresel tehditlere karşı durmanın en güçlü silahları dayanışma ve iş birliğidir. Yine de çok taraflı ticaret sistemi ve küresel yönetişim, "önce ben" demekte ısrar edenlerin ve tek taraflılık ile korumacılığa başvuranların ve "kopma" isteğine kapılanların ağır tehdidi altında. Çin çok taraflı ticaret sistemini kararlılıkla destekleyecek, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) merkezinde olduğu çok taraflı ticaret sistemini koruyacak ve küresel ekonomik yönetişimin sürekli iyileşmesi ile dünya ekonomisinin kapsayıcı biçimde büyümesi için çalışacak.

DTÖ'nün tanımladığı 12 ana alanı içeren CIFTIS, Çin'in serbest ticaret ve çok taraflı ticaret sistemini savunmadaki sağlam kararlılığını gösterdi. Hizmet ticaretine artan ihtiyacı karşılamak için, Çin hizmet sektörünün kurallarının çok taraflı ve bölgesel düzeyde daha da uyumlu hale getirilmesini teşvik edecek, yabancı hükümetlerle, uluslararası örgütlerle, iş örgütleriyle ve işletmelerle çeşitli ortaklıkları artıracak, hizmet ticareti için küresel bir ittifak kurulmasını destekleyecek, Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde hizmet ticaretinde iş birliğini ilerletecek, böylece farklı ülkelerdeki insanların hepsi büyüyen hizmet ticaretinden faydalanacak.

Britanya da hizmet ticaretinde güçlü bir geleneğe sahip, dolayısıyla Çin ile iş birliği için büyük bir potansiyeli ve geniş imkânları var.

CIFTIS'da Birleşik Krallık, Londra Belediyesi, Galler hükümeti, GSK, Refinitiv, PWC, Royal Mail, Dulwich Koleji, Loughborough Üniversitesi, University of Oxford Press, Yatırım Derneği, Çin-Britanya İş Konseyi ve Eğitimde Girişimcilik Ulusal merkezi dâhil bir düzineden fazla şirket, örgüt ve işletme tarafından temsil edildi. Britanya iş dünyası liderlerinin bu fırsatı açık iş birliğine girmek ve karşılıklı faydayı sağlamak için kullanarak CIFTIS platformundan iyi yararlanmış olduklarını umarım. Çin ile Britanya'nın derin ve daha kalıcı iş birliğine girmelerini, küresel hizmet ticaretinin canlanmasını sağlamalarını ve dünyayı daha iyi ve zengin bir yer haline getirmelerini bekliyorum. cri türk