Virüsü kontrol altına almak ekonomik durgunluğun en iyi yolu

Çin salgını kontrol altına aldı. Bu yeni bir haber değil, ama Çin'in yavaş yavaş normal yaşama dönmesi ve hatta turizm alanında zirve yapmaya başlaması, diğer ülkelerdeki hava yollarının milyonlarca Çinli tatile giderken kıskançlıkla bakmasına neden oluyor.

Dünyanın her tarafında insanlar virüsle mücadele ederken, Çin halkı, geleneksel olarak 1-7 Ekim tarihlerine rastgelen ulusal tatil olan "Altın Hafta'nın tadını çıkarmaya başladı.

Bu yıl başka bir geleneksel Çin festivali, ailelerin bir araya geldiği Güz Ortası Festivali ile çakıştığı için, bu yılın tatili daha büyük önem taşıyor.

Otellerde yerler ayrıldı ve uçak biletleri hızla satıldı. Çin Turizm Akademisi bu yılki tatilde 500 milyondan fazla yolculuk yapılacağını tahmin ediyor. Bu rakam geçen yılki 780 milyon yolculukla karşılaştırıldığında hala az olsa da, toparlanma işareti güçlü.

CNN'de kısa süre önce "Çin, Covid-19'u kontrol altına aldı. Şimdi yüz milyonlarca kişi aynı anda tatile çıkmak üzere" başlığıyla yayınlanan bir makale, Covid-19 vakaları dünyanın diğer bölgelerinde hâlâ inişli çıkışlı iken, Çin'in kısıtlamaları gevşetmesini "güven gösterisi" olarak tanımladı.

İnsanlar, dışarı çıkarken maske takıyor ve yanlarına dezenfektan alıyor. Salgın küresel olarak şiddetini devam ettirdiği için, Covid-19'un gölgesi tümüyle kalkmadı. Ama yerel bulaştırma sıfıra yakın. Çin hükümetinin Beijing'deki Xinfadi Pazarı salgın durumunu kontrolde hızla davranması Çin halkına normal hayata dönerken daha büyük güven verdi.

ÇİN'İN EKONOMİK TOPARLANMA SÜRECİ DİĞER ÜLKELER TARAFINDAN YAKINDAN İZLENİYOR

Çin'in virüsle nasıl savaştığıyla ilgili ayrıntılara girmeye gerek yok. Ancak özellikle anmayı hak eden bir şey var ve bu da, Çin'in uzmanlığının, salgının kontrol altına alınması dışında, hiçbir büyüklükteki parasal politika ve teşvik paketinin ekonomiyi çamura saplanmaktan gerçekten kurtaramayacağını kanıtlamasıdır.

Çin'in virüsün yayılmasını önlemek için uyguladığı "şok terapi" nedeniyle Çin ekonomisi bir yıl öncesine göre yüzde 6,8 daraldı. Ama bu şok terapi işe yaradı. Şubatta imalat satınalma yöneticiler endeksi (PMI) rekor bir düşüşle 35,7'ye indi. Ekonomik faaliyetler neredeyse durma noktasına geldi. Fakat marttan itibaren PMI tekrar 50'nun üstüne çıktı ve genişleme hattı üzerinde kaldı.

Hatta Çin'deki perakende satışları bile salgından sonra ağustosta ilk kez arttı. Son aylarda sanayi üretimi artarken tüketim artışının Çin ekonomisinin toparlanmasının zayıf noktası olduğunu söylemek adil olur. Tüketiciler, koronavirüsün yeniden yükselmesi ihtimali karşısında, tüketim konusunda ihtiyatlı. Son veriler tüketicilerin ülkenin ekonomik manzarası ile ilgili daha fazla güven kazandıklarını gösteriyor. Ve şimdiki tatil seyahati, tüketicilerin taleplerinde ancak yeni bir büyüme anlamına gelebilir.

Çin'in ekonomik toparlanma süreci diğer ülkeler tarafından da yakından izleniyor. Financial Times'ın haberine göre, Çin'in tahvil piyasası açılmaya devam ederken, yabancı yatırımcılar rekor bir hızla, Çin politika bankaları tarafından çıkarılan tahvilleri almaya koşuyor. Diğer büyük ekonomiler ekonomik durgunlukla baş edebilmek için faizleri sıfıra yakın noktaya kadar düşürdükleri için, yüksek kazançlar asıl teşvik edici.

Oxford Economics de Çin'in ekonomik toparlanması ile ilgili olumlu görüşe hakim ve Çin'in toparlanmasının "şimdi sağlam bir dayanağa sahip olduğunu ve sağlam yatırım artışı, aşamalı olarak toparlanan tüketim hızı ve esnek ihracat ile dördüncü çeyrek boyunca sürüp 2021'de devam edeceğini" belirtiyor.

Ülke ekonomisinin yönünü etkileyecek birçok başka faktör var. Ancak küresel salgın süresince, Çin'in hikâyesi virüsü durdurmanın ekonomik durgunluğu azaltmak için tek çare olabileceği konusunda değerli bir ders sundu.CGTN