Çin deneyimlerini diğer ülkelerle paylaşıyor

Çin, Covid-19 aşısına eşit küresel erişimi sağlamayı amaçlayan uluslararası bir girişim olan COVAX'a katılacağını açıkladı ve girişimi destekleyecek en büyük ekonomi oldu.

Bu, Covid-19 aşısını kamusal bir mala dönüştürme sözüne uygun olması nedeniyle, Çin için önemli bir adım oldu.

Covid-19 salgını hâlâ kamu sağlığı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğu için, güvenli ve etkili bir Covid-19 aşısının sadece zengin ülkelere değil, dünyadaki bütün ülkelere dağıtılmasını garanti etmek hayati öneme sahip. Çin uzun süredir, Covid-19 aşısının geliştirilip uygulamaya konulduğu zaman kamusal bir mal haline getirileceği ve gelişmekte olan ülkelere öncelikle sağlanacağı konusunda ciddi bir söz verdi.

Bu hedef COVAX ile uyumlu olduğu için, Çin COVAX ortak liderleri ile yakın temasta idi ve programa katılma konusunda olumlu bir tutuma sahipti.

ÇİN'İN COVAX'A KATILMA KARARI KÜRESEL AŞI İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK

Çin klinik testleri nihai aşamada olan dört Covid-19 aşısı ve güçlü üretim kapasitesi ile bu alanda dünyada liderliği elinde tutsa bile, 2021'in sonunda 2 milyar doz aşının hazır olmasını hedefleyen COVAX'a katılma kararı aldı. Çin bu somut adımı, aşının özellikle gelişmekte olan ülkelere olmak üzere, eşit şekilde dağıtılmasını sağlamak için atıyor ve daha fazla güçlü ülkenin COVAX'ı destekleyip, katılacağını umuyor. Çin ayrıca COVAX programı aracılığıyla ilgili ülkelerle aşı konusundaki iş birliğini de güçlendirecek.

Çin, salgın kontrolünü ekonomik ve toplumsal kalkınma ile koordine ederek Covid-19'a karşı önemli stratejik başarılar elde etti. Son Ulusal Gün tatilinde yaklaşık 700 milyon Çinli bütün ülkede seyahat etti ve bu Çin'in başarısının düzeyinin en iyi göstergelerinden biri.

ÇİN DENEYİMLERİNİ DİĞER ÜLKELERLE PAYLAŞIYOR

Çin'in salgına karşı mücadeledeki başarısının sihirle ilgisi yok, fakat bilim ile gerçeklere saygı gösteren ve hayat ile insanları en yüksek konuma yerleştiren bir ruhla ilgisi var. Bu Çin'in Covid-19 aşısının geliştirilmesinde küresel iş birliğini teşvik etmek için aralıksız sürdürdüğü çabalara yansıyan bir şey.

Çin, Covid-19 aşılarını herhangi bir tür jeopolitik silah veya diplomatik araca dönüştürmeyecek ve aşının geliştirilmesinin herhangi bir şekilde siyasileştirilmesine de karşıdır.

Küresel salgın bağlamında, tek başına durmak imkânsızdır. Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel mücadeledeki öncü rolünü destekleyerek, deneyimlerini diğer ülkelerle paylaşarak, zayıf mücadele kapasiteleri olan ülkeleri ve bölgeleri destekleyerek, dünyanın en büyük salgına karşı tıbbi malzeme sağlayıcısı olarak üzerine düşen rolü yerine getirerek ve herkes için sağlıklı küresel toplumu teşvik ederek, uluslararası iş birliğini ilerletmeye devam edecek.xinhua