Yoksulluk en büyük adaletsizlik

Yakın tarihli bir Dünya Bankası raporu, "Yoksulluk ve Paylaşılan Refah 2020: Şansın Tersine Çevrilmesi", aşırı yoksulluğun bu yıl 20 yılı aşkın bir süredir ilk kez artmasının beklendiği konusunda uyarıda bulundu. Rapor, "Covid-19'un bir sonucu olarak 2020'de 88 milyon daha fazla insanın aşırı yoksulluk içinde yaşayacağını" tahmin etti. Ekonomik durum kötüleştikçe ve bunun getireceği Covid-19'un olduğu senaryoda vakaların 115 milyona yükselme olasılığı olduğuna ve bunun dünya çapında aşırı yoksulluk içinde yaşayan toplam insan sayısını 703 ile 729 milyon arasına çıkaracağına vurgu yapıldı.

Ancak bu rakamlar, ekonomi uzmanları ve yatırımcılar tarafından yapılan olağan istatistik çalkantıları olsa da birçoğu Covid-19'dan önce çatışma ve iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip olan yüz milyonlarca yoksul insan için son derece acı verici bir gerçek.

İnsani gelişme anlatısına hâkim olan bu tür kıyamet benzeri senaryolarla, içlerinden sefil yoksulluğu ortadan kaldırmak için göz korkutucu zorlukların üstesinden gelen ülkelerin gerçek hikâyesini gözden kaçırmamak gerekir.

Çin, yoksullukla başarılı bir şekilde yüzleşen ve halkının çoğunu sosyo-ekonomik çaresizliğin pençesinden kurtarmak için tek başına sert önlemler uygulayan birçok ulusa liderlik ediyor. Çin için yoksulluk bir politika sorunundan daha fazlasıdır. 2013 yılında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülkenin kırsal alanlarının aşırı yoksulluğu yenmesi için 2020'ye kadar bir son tarih belirledi.

40 yıl önce başlayan reform ve açılma politikası yoluyla aralıksız çabalar, küresel toplamın yüzde 70'inden fazlasını oluşturan yaklaşık 800 milyon Çin vatandaşını yoksulluktan kurtardı. Xi'nin resmen yoksulluğa karşı savaşı ilan ettiği 2012'nin sonundan bu yana, yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı 2012'de neredeyse 99 milyondan 2019'da 5,51 milyona düştü.

Bu yılın başından bu yana dünyanın her yerini etkileyen koronavirüs sıkıntısıyla karşı karşıya olan Çin'in 2020'nin sonuna kadar sık ​​sık dile getirdiği yoksulluğu azaltma vizyonunu gerçekleştirme kararlılığından veya kapasitesinden şüphe edenler var.

ÇKP İÇİN YOKSULLUĞU AZALTMA HEDEFLERİ BİR POLİTİKA HEDEFİNDEN DAHA FAZLASIDIR

Financial Times'ta 26 Haziran'da Yuan Yang ve Nian Liu tarafından yayınlanan "Çin yoksulluğu yenmek için yarış içinde" başlıklı bir haberde, "Hem Xi hem de Çin Komünist Partisi (ÇKP) için, yoksulluğu azaltma hedefleri bir politika hedefinden daha fazlasıdır. Aynı zamanda hem Çin'de hem de küresel olarak önemli bir meşruiyet kaynağıdır." sözlerine yer verildi.

Bu duygular, Tsinghua Üniversitesinde bir hükümet danışmanı ve Çin Araştırmaları başkanı olan Hu Angang tarafından da yinelendi. "Bence batılı politikacılar bir sonraki seçim için harekete geçiyor. Buna karşılık, Çin'in büyük hedeflere ulaşmak isteyen bir iktidar partisi var."

Mutlak yoksulluk planlandığı gibi bu yılın sonuna kadar ortadan kaldırıldığında, Çin, 2030 hedefinden on yıl önce Birleşmiş Milletler (BM) Yoksulluğu Azaltma Bin Yıl Kalkınma Hedefine ulaşmış olacak.

Aslında, 17 Ekim 2020, son Çin Yoksulluğu Azaltma Günü'nü işaret ediyor ve ülkeyi etkin bir şekilde küresel yoksullukla mücadele çabalarının ön saflarına yerleştiriyor. Bu kilometre taşı aynı zamanda, bu yıl teması "Herkes için sosyal ve çevresel adaleti sağlamak için birlikte hareket etmek" olan yıllık Uluslararası Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması Günü ile aynı zamana denk geliyor. Çin'in BM İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak yeni atanması, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini yoksullukla mücadele politikalarının oluşturulması ve stratejilerinin uygulanması için ideal bir konuma getiriyor.

YOKSULLUK EN BÜYÜK ADALETSİZLİK

Yoksulluk, ele alınması gereken en büyük insan adaletsizliklerinden biridir. Başarılı deneyimlere dayanarak, Çin, küresel yoksulların sosyal ve ekonomik standartlarını temelde iyi bir seviyeye yükseltmek için bir plan önerecektir.

Çin, bu ay başlangıcından bu yana 20. yılını kutlayan Çin-Afrika İş Birliği Forumu (FOCAC) gibi çeşitli girişimlere şimdiden öncelik verdi. Dünya Bankası, FOCAC'ın "Çin'in halkını yoksulluktan kurtarma, endüstriyel pruvalarını inşa etme, kaynaklarını çok verimli bir şekilde kullanma ve teknolojisini geliştirme deneyiminin bir Güney-Güney İş Birliği haline geldiğini belirtti. Batı'nın Afrika'da hiç yapmadığını Afrika ülkeleriyle paylaştı. "

2013'te Çin tarafından önerilen ve Ekim 2014'te Beijing'de başlatılan bir girişim olan kıtalararası Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB), sağlam bir yoksulluğu azaltma aracının bir başka örneğidir. Çin kaynaklı AAYB, çeşitli yatırım fırsatları aracılığıyla köprüler, yollar, elektrik, su ve kanalizasyon gibi projelerin inşası için kredi sağlayarak 102 üye ülkesindeki yoksulluğu azaltma girişimlerini artırmayı hedeflediği belirtildi.

Dünya Bankası'nın "dünya ekonomisine faydalı olduğunu" belirten altyapı projesi olan Kuşak ve Yol Girişimi bu işin esasıdır. Dünya Bankası ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi hakkında "Dünya çapında yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olması, gelişmekte olan ülkelere daha fazla iş fırsatı ve önemli ekonomik büyüme sunması bekleniyor." açıklamasında bulundu.

Çin, dünya çapında yoksulluğun azaltılmasında kesinlikle kıstas ve en iyi uygulamayı belirledi. Şimdi odak noktası, ekonomik olarak güçlendirilmiş insanların tekrar yoksulluğa dönmesinin önlenmesi, gelirlerdeki sosyal ve coğrafi eşitsizliklerin azaltılması ile tüm ekonomik faaliyetlerde çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gibi 2020 sonrası zorluklardır.CGTN