Ankara
19:05

TR | CH | EN   
Pekin
00:05


Kültürel mirasın yeniden doğuşu

Sayısal görüntü alma ve 3D baskı dâhil gelişmiş sayısal teknoloji sayesinde araştırmacılar, çok kıymetli kültürel eski eserleri korumak ve daha çok insanın onlara erişimini sağlama çabası içinde Yungang Mağaraları'nı "kopyalamak" için uğraşıyorlar.

Shanxi eyaletinin Datong kentindeki Yungang Mağaraları tarihi bin 500 yıldan daha eski zamanlara giden bir dünya kültürel mirası bölgesi. Yungang'ın 45 büyük mağarasında ve 200'den fazla küçük mağarasında 59 bin kadar Buda figürü bulunuyor ki, bunlar insanlık kültürünün paha biçilmez bir hazinesi.

Ancak iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle, mağalar yıldan yıla tamir edilmez zarar görüyorlar. Bazen yangın ya da deprem gibi felaketler de mağaralara zarar verebiliyor. Mağaraları gelecek nesiller için korumak kültürel eser uzmanların ilk önceliği.

Son yıllarda gelişmiş sayısal teknolojiler kullanan araştırmacılar, kültürel eserleri korumak için bir sayısal arşiv oluşturmaya çalışıyor.

KÜLTÜREL MİRASIN "YENİDEN DOĞUŞU"

Paris'te Nisan 2019'da çıkan ani bir yangın Notre-Dame'a ciddi hasar verdi. Neyse ki, yapının iç ve dış kısımlarının yangından önce sayısal olarak haritası çıkarılmıştı. Bu fiili olarak bu simge yapıyı eski görkemine kavuşacak şekilde restore etmeye yardımcı olabilir.

Yungang Mağaraları Araştırma Enstitüsündeki araştırmacılar, şimdi bazı mağaraları sayısal olarak "kopyalamakla" meşgul. Araştırmacılar, fotoğraf haritacılığı denen bir teknik ve üç boyutlu lazer tarama kullanarak sayısal olarak üç boyutlu görüntüler elde ediyorlar ve daha sonra 3D baskı teknolojisini kullanarak mağaraların en doğru biçimde kopyasını çıkarmış oluyorlar.

Yeni teknoloji aradaki uzaklığa rağmen birçok insanın kültürel kalıntılara erişimini sağlayabilir. Yungang Mağaraları Araştırma Enstitüsü ve Zhejiang Üniversitesi Kültürel Kalıntılar Araştırma Enstitüsü bu haziran ayında, Yungang'daki 12 nolu mağarayı Hangzhou'daki bir sergi için "kopyalayıp bastı. Bu dünyadaki ilk mobil 3D yazıdan çıkarılmış birebir mağara kopyası idi.

Yungang araştırmacılarının girişimi teknolojinin kültürel kalıntıları korumasının güzel bir örneği. Yeni sayısallaşmış teknolojilerin kültürel mirasın "yeniden doğmasını" sağlaması ve bu kalıntıları dünya çapında daha fazla yere taşıması ümit ediliyor.china daily




HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER