Çin tren yolu yapımının bir modeli

Sichuan-Tibet tren yolunun Ya'an-Nyingchi bölümünün önemine vurgu yapan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yüksek kalite tren yolunu inşa etmek için büyük çaba göstermek gerektiğini, çünkü bu tren yolunun ülkenin batısının sosyoekonomik gelişmesinde önemli bir rol oynayacağını söyledi.

14'üncü Beş Yıllık Planı'nın (2021-2025) önemli proje listesinde yer alan 1743 kilometre uzunluğundaki Sichuan-Tibet tren yolunun maliyetinin yaklaşık 360 milyar yuan (54,8 milyar dolar) olması bekleniyor. Sichuan-Tibet otoyolunun yanında uzanacak ve Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu'yu Tibet özerk bölgesinin başkenti Lhasa'ya bağlayacak tren yolu hattındaki seyahat süresi 13 saati bulacak.

SICHUAN-TİBET TREN YOLU HATTI ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Sichuan-Tibet tren yolu hattı üç bölümden oluşuyor. Sichuan'daki Chengdu-Ya'an bölümü tamamlandı. Tibet'teki Nyingchi-Lhasa bölümünde işçiler hatta ray döşemeye devam ediyor. Pazar günü çalışmaların başladığı tren yolunun orta kesimini oluşturan Ya'an-Nyingchi bölümü sarp dağlar, vadiler ve boğazlardan geçiyor, bu da tren yolu projesini tarihteki en zorlu projelerden biri yapıyor.

Tibet'i, Çin'in diğer kesimlerine bağlayan önemli bir ulaşım yolu olan Sichuan-Tibet tren yolu, Tibet'in doğusundaki, Sichuan'ın batısındaki ve civarındaki bölgelerde seyahat koşullarını iyileştirecek. Ulusal taşıma şebekesini güçlendirecek ve seyahat etmeyi daha rahat hale getirecek. Bu hat, aynı zamanda çevreci turizmin gelişmesine yardım edecek, yerel endüstrileri destekleyecek, yerel halkın gelirini artırarak yoksulluğu azaltacak ve bütün etnik gruplar arasında ulusal kimlik duygusunu aşılayacak.

Tren yolu hattı, ulusal birliği pekiştirerek, sınır bölgelerinde istikrarı sürdürerek, Çin ile Güney Asya ülkeleri arasında ekonomi, ticaret ve kültürel değişimi güçlendirerek, ayrıca beşeriyet için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa etme amacıyla Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin uygulanmasını kolaylaştırarak, Tibet'te ulusal güvenlik bariyerinin kurulmasına da yardımcı olacak.

Ekonomik açıdan bakıldığında, Sichuan-Tibet tren yolu Tibet özerk bölgesinin ekonomik gelişimini sürdürmesine yardım edecek ve uzun vadeli kalkınma için sağlam bir zemin oluşturacak. Çin'de tren yolları ulusal kalkınmanın ana yolları ve Tibet'in tren yolu şebekesini hem içte hem de dışta genişleterek, Sichuan-Tibet tren yolu bölgenin kalkınmasında yeni caddeler açacak. Tibet'te, oldukça etkili trafik şebekesinin inşası, yerel halk için yaşamı daha da rahatlatacak, halkın seyahat ve lojistik maliyetlerini azaltacak. Tibet'te, günlük tüketim mallarının daha geniş çeşitlilikte nispeten düşük fiyatlara arzı yerel halkın yaşam maliyetini düşürecek ve yaşam kalitesini iyileştirecek. Tren yolunun inşası ayrıca, Tibet'te üretilen ürünleri, fiyatlarının düşmesine yardımcı olarak daha rekabetçi hale getirecek ve Qinghai-Tibet platosunda özgün kültürel endüstrilerin gelişimini destekleyecek.

TREN YOLU TİBET'TE SOSYAL DÖNÜŞÜMÜ VE MODERNİZASYONU DA DESTEKLEYECEK

Turizm, Tibet'te önemli bir sektör konumunda, ancak turistler sadece Tibet'in merkezine yoğunlaşıyor, çünkü bölgenin diğer kesimlerine seyahat uçak, tren ve karayoluyla sağlanıyor. Sichuan-Tibet tren yolu, şu anda geçişin zor olduğu, dağlar, vadiler, nehirler ve önemli kültürel bölgeleri kapsayan tablo gibi doğal manzaraya sahip yerlerden geçecek. Ve tamamlandıktan sonra tren yolu sadece Tibet ile Çin'in geri kalan daha uygun yerleri arasında hizmet vermeyecek, aynı zamanda turistleri Tibet'in doğusundaki Qinghai-Tibet platosuna ve ziyaret etmekten daha fazla keyif alabilecekleri bölgelere taşıyacak.

Sichuan-Tibet tren yolunun yapımı hem geçtiği hat boyunca çok sayıda kişiye istihdam sağladı, hem de kırsal kesimin canlanmasına yardımcı oldu. Bu tren yolu ayrıca Tibet'te sosyal dönüşümü ve modernizasyonu da destekleyecek. Tibet'in doğusu ve güneydoğusundaki ulaşım şebekesinin iyileşmesiyle, yabancı işletmeleri, sermayeyi ve kalkınmasına katkısı olacak yetenekli kimseleri çekmesi için Tibet'te sağlam bir iş ortamı oluşacak.

Dahası, Sichuan-Tibet tren yolu, Çin-Hindistan-Bangladeş-Myanmar ekonomik koridorunu Yangtze Nehri ve Shaanxi-Gansu-Qinghai-Tibet ekonomik kuşağına bağlayacak ve böylece İpek Yolu ekonomik kuşağını genişletecek. Tren yolu ayrıca, Tibet ve ülkenin geri kalanı arasında kültürel ve personel değişimini hızlandıracak, onların coğrafi ve psikolojik mesafesini daraltacak.

ÇİN TREN YOLU YAPIMININ BİR MODELİ

Qinghai-Tibet tren yolu hattı, Tibet'in kırılgan ekolojisi ve çevresini korumak için azami özen gösterilmesinin yanı sıra dağlık bölgelerdeki hava koşulları ve tehlikeli arazileri kapsayan bütün güçlüklere rağmen, belirlenen tarihte inşasının tamamlanması nedeniyle Çin tren yolu yapımının bir modeli oldu.

Sichuan-Tibet tren yolunun bazı bölümlerinin inşasında da daha az olumsuz yapım koşulları ve çevresel güçlükler yok değil. Tren yolu inşasının en zorlu bölümü olan Ya'an -Nyingchi hattının yapımında, Çin'in, gelecekte tren yolu inşası projelerinde kullanabileceği değerli teknolojik uzmanlığı elde etmesi için, bilimsel ve teknolojik açıkların birçoğunu kapatacak yeni yapım teknolojileri keşfetmeye ihtiyaç bulunuyor. Ancak ince ayrıntılara dikkat ederek özel jeolojik sorunların üstesinden gelmek, jeolojik ve çevresel felaketleri önlemek için önlemler almak, Sichuan-Tibet tren yolu projesinin kuralı olmaya devam edecek.china daily