İMZALANDI Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması hazır
15 Asya-Pasifik ekonomisi dünyanın en büyük serbest ticaret bloğunu oluşturdu.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması Hanoi'deki online ASEAN zirvesinde imzalandı.
Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc, video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreninde, RCEP anlaşmasının ASEAN ekonomik topluluğunun inşasını hızlandıracağını ve böylelikle ortak refah için iş birliğini teşvik etmede ASEAN'ın dinamik ve güçlü ortaklar haline gelmesini sağlayacağını söyledi.
RCEP, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 10 üyesini kapsıyor. ASEAN üyeleri olarak Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya, Tayland, Myanmar, Malezya, Singapur, Endonezya ve Filipinler'in taraf olduğu yeni serbest ticaret bölgesi hem Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Meksika-Kanada Anlaşması hem de Avrupa Birliği'nden (AB) daha büyük olacak.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, yatırım, ekonomik ve teknolojik iş birliği, mal ve hizmet ticareti dahil olmak üzere ondan fazla alanı içeren müzakereler Kasım 2012'de resmen başlatıldı.
Yedi yıl içinde 3 lider toplantısı, 19 bakanlar toplantısı ve 28 tur resmi müzakerenin ardından imza aşamasına gelindi.
TOPLAM GSYİH 25 TRİLYON ABD DOLARINI AŞIYOR
KÜRESEL NÜFUSUN YÜZDE 30'UNU KAPSIYOR
Ticaret Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Bölgesel Ekonomik Araştırma Merkezi direktörü Zhang Jianping, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın büyük bir ekonomi olduğunu söyledi.
2018 istatistikleri itibarıyla, anlaşmanın 15 üye ülkesi dünya çapında yaklaşık 2,3 milyar insanı kapsayacak ve küresel nüfusun yüzde 30'unu oluşturacak; toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 25 trilyon doları aşacak ve kapsanan alan dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi olacak.
Dünya çapında yürürlükte olan diğer serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, daha kapsamlı olan yeni bir serbest ticaret anlaşması türüdür. Anlaşma yalnızca mal ticareti, anlaşmazlıkların çözümü, hizmet ticareti ve yatırım gibi konuları değil, aynı zamanda fikri mülkiyet hakları, dijital ticaret, finans ve telekomünikasyon gibi yeni konuları da içerir.
Anlaşmanın asıl amacı, bölgede birleşik bir kurallar sistemi oluşturmak, işletme maliyetlerini düşürmek ve operasyonlardaki belirsiz riskleri azaltmaktır.
Artık Avustralya'da üretilen yün, Çin'e gümrüksüz girebilir ve Çin'de kumaşa dokunduktan sonra, giysi yapmak için Tayland'a gümrüksüz ihraç edilebilir. Bu süreçte, anlaşmanın tarife avantajları göz önünde bulundurularak hazır giyim üretimi ve nakliye maliyetleri büyük ölçüde düşürülmüştür; bölge ülkelerinin istihdamını artırırken işletmeler ve tüketiciler de daha fazla fayda elde edebilmektedir.
Anlaşma, küresel ticaretin gelişme eğilimini yakından takip etmekte ve birçok yeni ticaret biçimini bünyesinde barındırmakta. E-ticaret bunlardan biri.cri türk