Çin in aşısı neden uluslararası ivme kazanıyor?

Son zamanlarda iki büyük Amerikan firması Pfizer ve Moderna'nın ürettiği Covid-19 aşıları ile ilgili çok fazla haber vardı. Ana akım medyanın bunlar sanki dünyadaki yalnızca iki aşıymış gibi davranması ve onları kayıran haberler yapması şaşırtıcı değil. Ama bu şirketlerin yaptığı ilerlemeye denk bir düzeyde, Çinli firmalar da koronavirüs aşısının üçüncü klinik aşamanı doğru hızla ilerliyorlar.

Bu şirketler arasında SinoVac, CanSino ve SinoPharm var. Bu şirketler Amerikan şirketlerinin yaptığı gibi ürünlerini pazarlamak için yaptıkları ilerlemelerin reklamını yapmasalar da, bu aşıların denemelerinin olumlu sonuçlar verdiği, herhangi bir olumsuz etkileri olmadığı ve farklı metodolojiler sayesinde dağıtımı mümkün kılmak için aşırı soğuk derecelerde dondurulmalarına gerek olmadığı bildirildi.

ÇİN COVID-19 MÜCADELESİNDE ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRDİ

Medyanın taraflılığına rağmen, bu aşılar özelikle köklü firmaların tekel oluşturduğu Batı dünyası dışında dünyadaki birçok kişinin alacağı aşılar. Daha şimdiden birçok ülke Batı'ya bağımlılıklarından kurtulmak, iklim engellerini aşmak için ve rekabetçi düşük maliyetleri için, büyük miktarda Çin aşılarından sipariş verdi.

Bir miktar aşı da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üzerinden sübvanse edilen COVAX programı yoluyla dağıtıldı. Çin'in ürettiği aşıdan şimdiye kadar sipariş veren ülkeler arasında Endonezya, (merkezi hükümetin engellemesine rağmen) Brezilya'nın Sao Paulo eyaleti, Meksika, Malezya (bağış), Türkiye ve Filipinler bulunuyor.

Çin, Covid-19 mücadelesinde çok taraflı iş birliğini derinleştirdiği için Beijing'den bağış alan ülkelerin sayısı da artacak.

ÖN YARGILARI AŞMAK

Batı'da bazı kişilerin Çin'in Covid-19 alanındaki atılımlarının çok ciddiye alınmaması gerektiğini söylemeleri çok talihsizdir. Bu hem siyasi hem de kültürel ön yargıların bir karışımından kaynaklanıyor. Çin aşılarına, her ülkede aşıları deneyen ve kabul eden bağımsız üçüncü taraf düzenleyiciler tarafından yeşil ışık yakıldı. Aşıları önce düzenleyicilerin onayı olmadan alan hiçbir ülke yok. Bu mantıklı ve sağduyulu bir yol.

ÇİN AŞISI NEDEN ÖNEMLİ?

Dolayısıyla, Çin aşıları onları gözden düşürmek için yapılan iki girişime rağmen, fiyatları ucuz olduğu, daha büyük ve etkin kapasitelerle dağıtılabileceği için popüler. Az kaynakları ve ağır koşulları olan ülkeler için bu çok önemli. Örneğin Endonezya'yı ele alalım. Ada ülkesi üç büyük Çin şirketinden 430 milyondan fazla doz aşı siparişi verdi. Gelin Endonezya'nın Çin aşısını tercih etmesinin arkasındaki nedenleri inceleyelim. İlk olarak ülkenin sınırlı kaynakları var ve kalkınması da sınırlı. İkincisi, 267 milyondan fazla bir nüfusa sahip. Üçüncüsü, bütün yıl boyunca sıcak ve nemli olan bir tropikal iklime sahip.

Bu bağlamda, Endonezya eksi 70 derecenin altında bir sıcaklıkta tutulması gereken pahalı Amerikan aşısını sadece nasıl ödeyebilecek değil, alırsa ile nasıl dağıtacak? Bu durumda, Çin tek gerçekçi seçenek.

Ve bu bağlamda, benzer mali, nüfus ile iklime dayalı zorluklara sahip birçok ülke büyük ihtimalle Çin aşısını açık seçenek olarak görecektir. Bu, birden fazla tarafla ticaret yaptıkları için, Çin'in onların iş yapacağı tek ülke anlamına gelmez.

ÇİN MİLYARLARCA DOZ AŞI BAĞIŞLAMA SÖZÜ VERDİ

Ama Çin aşıları fiyat ve üretim kapasitesi bakımından rekabet avantajına sahip, bu da gelişmekte olan ülkelere salgından mümkün olduğu kadar hızla çıkmak için bir yol sağlıyor. Amerikan firmalarının aksine, bu sadece iş yapmakla ilgili bir şey değil; Çin ayrıca milyarlarca doz aşı bağışlama sözü verdi. Malezya DSÖ şemsiyesi altında COVAX programı ile ilk bağış alacak ülke olmak için anlaşma imzaladı, daha birçok ülke de bağış alacak.

Bunlar veriyken, Çin düşmanı söylemleri unutun, Çin aşıları uluslararası bir ivme kazanıyor ve artan sayıda ülke bu aşıları almak için sıraya giriyor. Moderna ve Pfizer'ın başarıları geniş biçimde takdir edilirken, sonunda bu şirketler Covid-19 krizini sona erdirme konusunda yapbozun bir parçasını tamamladılar. Herkesin onların ürünlerini alacak ayrıcalığı ve altyapısı yok. Dolayısıyla, SinoVac, CanSino ve SinoPharm'ın başarıları bütün yeryüzünde milyarlarca insan için bir farklılık yaratma konusunda araçsal bir rol oynamaya hazır.CGTN