Uluslararası toplum aşı milliyetçiliğini reddetmeli

Geçen haftalarda, güvenli ve etkili koronavirüs aşıları geliştirmek için gösterilen uluslararası çabalar meyvelerini vermeye başladı ve sonunda dünya tünelin sonunda ışığı görebilecek. Bununla birlikte, hafta sonu küresel Covid-19 vakaları 70 milyonu geçtiği için henüz rehavete kapılmanın zamanı değil.

Ufukta umudun belirmesine rağmen, salgını kontrol altına alma çabalarını gevşetmek ve işe yaraması için aşının sihirli değneğini dokundurmasını beklemek, düşüncesizce ve tehlikeli olacaktır. Bunun yerine uluslararası toplumun küresel aşılama kampanyasının başarısını sağlamak adına ilk olarak iki görevi yerine getirmesi gerekiyor.

İlk olarak, hükümetlerin, Covid-19 önleme ile kontrol önlemlerini güçlendirmeye ve virüsle mücadelede küresel iş birliğini desteklemeye devam etmesi lazım. Aşılar çiçek hastalığı gibi belalardan dünyayı kurtarmaya yardımcı olmasına rağmen, aşılama süreci zaman alıyor. Sorunu halletmek için aşı adaylarının etkisi konusunda bir garanti yok.

AŞILAMA SÜRECİ ZAMAN ALIYOR

Tıp dergisi The Lancet'de kasım ayı başında yayımlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar, ömür boyu koruma sağlayan yüzde 100 etkili bir aşı için Covid-19'a karşı gerekli sürü bağışıklığının yaklaşık yüzde 60-72 olarak tahmin edildiğini buldular. Küresel vaka yükünün 60 milyondan 70 milyona çıkmasının sadece 16 gün sürdüğü gerçeği dünyayı, eğer koronavirüs salgını önü alınmadan bırakılırsa, dünyanın birçok yerindeki insanların aşılanmadan önce büyük tehlikeye gireceği konusunda alarm durumuna geçirmelidir.

İkincisi, uluslararası toplum aşı milliyetçiliğini reddetmeli ve özellikle çok az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün herkes için güvenli ve etkili aşıya adil erişimi sağlamak amacıyla küresel iş birliğini geliştirmeli. Dünya zaten, daha önceki küresel lojistik güçlüklerden sonra teşhis testlerini ve kişisel koruyucu malzemelerin kullanıma sokulmasının zor yolunu öğrendi.

ULUSLARARASI TOPLUM AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNİ REDDETMELİ

Eğer aşı milliyetçiliğine, sonraki politik damgalama ve suçu başkasına atma virüsüyle birlikte koronavirüs gibi yayılmasına izin verilirse, gelişmekte olan dünya aşıları zamanında yapmak için çabalar, üstelik dünyanın her tarafına yayılmadan önce ilk olarak yoksul ülkeler için tehlikeli sonuçlar doğurur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınını sona erdirmenin en hızlı yolunun, "sadece bazı ülkelerde tüm nüfus yerine her yerde yüksek riskli nüfusu korumakla başlayacağını" söyledi.

Aşı geliştirmede umut verici ilerlemeyle birlikte dünya kesinlikle salgının sonuyla ilgili rüya görmeye başlayabilir. Ancak, onlar DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un son uyarısını da kulak vermeliler: "Koronavirüs durdurulabilse bile önümüzdeki yol tehlikeli olmaya devam ediyor."   XINHUA