Türkiye nin Çin e ilk ihracat treni için Xi an´da tören

Türkiye'nin Çin'e gönderdiği ilk özel ihracat trenini karşılamak üzere bugün Çin'in Xi'an kentinde bir tören düzenlendi.

Törene Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen'in yanı sıra, Xi'an Belediye Başkan Yardımcısı Shen Liping katıldı.

Büyükelçi Önen, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasındaki tarihi bağların yeniden canlandığına işaret ederek "Teknolojinin ve modernleşmenin getirdiği fırsatlarla birlikte modern İpek Yolu'nu inşa ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Covid-19 pandemisi döneminde Çin ile Avrupa arasındaki demir yolu bağlantısının daha hayati bir hâle geldiğinin altını çizen Önen, uluslararası lojistik tedarik zincirinin istikrarında yük trenlerinin önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Büyükelçi Önen, "Türkiye ile Çin arasında demir yolu bağlantısının daha çok kullanılması, Avrasya'daki ekonomik faaliyetleri de hızlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne en erken destek veren ülkelerden olduğuna dikkat çeken Önen, Türkiye'nin Orta Koridor girişiminin Kuşak ve Yol'un doğal bir tamamlayıcısı olduğunu dile getirdi.

Xi'an Belediye Başkan Yardımcısı Shen Liping, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeopolitik konumunun önemine işaret ederek, tren seferleri sayesinde iki ülke arasındaki iletişim ve temasların gelişmesini umduklarını ifade etti.

Büyükelçi Önen, törenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'den gönderilen ilk ihracat treninin Türkiye ile Çin'in son yıllarda birbirine ne kadar yaklaştığını gösterdiğine dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda ihracat trenlerinin hızlanmasını ve sayılarının artmasını temenni ettiklerini kaydetti. Büyükelçi Önen, "Ekonominin, ticaretin dengesi artık Batı'dan Doğu'ya doğru kaymakta. Biz de Türkiye olarak burada yerimizi almaktan çok mutluyuz ve gururluyuz. İhracat treni, aynı zamanda pandemi döneminde gerek deniz gerek hava yoluyla olan ticaretin de çok ciddi bir alternatifi olmuştur." dedi.

Önen, Çin pazarının çok önemli olduğunu, ihracatçıların odaklarına buraya yöneltmelerini temenni ettiklerini kaydetti.

Türkiye'den Çin'e ilk ihracat treni 4 Aralık'ta düzenlenen törenle gönderilmişti. Toplam 8 bin 693 kilometre yol kat edip 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçen ihracat treni, 19 Aralık günü Çin'in Xi'an şehrine ulaşmıştı.cri türk