Mars, Dünya dan üç ziyaretçi kabul edecek..

Gelecek ay uluslararası uzay araştırmaları için heyecan verici bir ay. Mars Dünya'dan üç ziyaretçi kabul edecek, biri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), biri Amerika Birleşik Devletleri (ABD), biri de Çin'den Tianwen-1 misyonu.

Çin misyonu şimdiye kadar geliştirilen en gelişmiş alan ekipmanını taşıyor olacak. 2020'nin başından itibaren uzayda yolculuk eden roketlere yüklenmiş bir uydu, bir iniş aracı, bir de yüzey aracı, yakında hedeflerine ulaşacak. Amaç, Çin uzay araştırmalarını Mars toprağı ve taş örneklerinin on yılın sonunda Dünya'ya getirildiği bir noktaya ulaştırmak.

Kelime anlamı "gökyüzüne sor" demek olan Tianwen'in, soracağı çok soru var. Misyonun temel hedefleri şimdiki ve geçmiş yaşamla ilgili kanıtlar bulmak, yüzey haritalarını iyileştirmek ve toprak ile atmosfer oluşumunu tanımlamak. Bu misyon gelecek on yıl da ya da daha sonra yapılacak fütüristik bir Mars toprak örneği misyonu için gereken teknik araştırma projesi olarak da kullanılacak. Roketin Mars yörüngesine, yeni Çin yılından sadece iki gün önce, 10 Şubat'ta girmesi bekleniyor. Chang'e-5, ülkeyi uzay yolculuklarında rekabet eden bir ülke statüsüne çıkardı. Ancak bu ilk olarak bir rekabet değil; uzay teknolojisinin faydaları çok uzak ve geniş noktalara uzanıyor.

UZAY ARAŞTIRMALARI İÇİN HEYECAN VERİCİ BİR DÖNEM

Kontakt lensler ile MRI taramalarından koşu ayakkabıları ve bilgisayar farelerine kadar her şey uzayın keşfi araştırmalarından yararlanıyor. Chang'e-5 on yıllardır ay malzemesi örnekleri getiren ilk uzay yolculuğuydu ve Çin bu örneklerin uluslararası araştırmacılar topluluğu ile paylaşılmasını sağlayan önemleri aldı. Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkan Yardımcısı Wu Yanhua, bu örneklerin araştırmacılar topluluğuna sunulmasının yanı sıra, bir kısmının ABD ile Rusya gibi ülkelerin geçmişte yaptıkları gibi, diplomatik hediye olarak kullanılabileceğini belirtti.

Çin, Dış Uzay Anlaşması'nın tarafıdır. Bu anlaşma uzayın bütün insanlığa yardım etme ortak amacı için kullanılması gerektiğini belirtir. Çin Ulusal Uzay İdaresi, eşitlik, karşılıklı fayda ve kazan-kazan iş birliği temelinde ABD kurumları ile samimi ve dostça iş birliği yapmaya hazır olduğunu belirterek, bu anlayışa uyduğunu belirten açıklamalarda bulundu.

Diğer taraftaki değişen siyasi tutumlara bakmaksızın ulusal uzay kuruluşları arasındaki iş birliği devam etmelidir ve geniş kürese toplumun yararınadır, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin. Uzay araştırması bütün uluslar için kalkınmayı sürdürme kabiliyetine sahiptir ve ulusal felaketlerin tahmini konusunda ümit verici bir alandır.

HEDEF, "ŞİMDİKİ" VE "GEÇMİŞ" YAŞAMLA İLGİLİ KANITLAR BULMAK

Bu bakımdan, Asya ve Amerikan kuruluşlarının engellenmeden iş birliği yapabilmeleri önemlidir. Bu bölgelerdeki gelişmekte olan ülkelerin doğal felaketleri tahmin etme ile yoksulluğu ve çevrenin kötüleşmesini önleme bakımlarından uzaydaki gelişmeleri kullanmalarında büyük çıkarları vardır. Örneğin Latin Amerika ve Karayip ülkeleri geçmişte Birleşmiş Milletler'e (BM) Amerikalar Uzay Konferansı'nı güçlendirmek istediklerini bildirdiler. Bu tür verimli bilimsel girişimler için eşitlik ve karşılıklı fayda büyük öneme sahip unsurlardır ve Çin'in uzay çabalarını kabul eden bir uluslararası çerçeve de hayati öneme sahiptir.

Bilim ekipleri uluslararası denkleri ile çalışmaktan fayda sağlarlar ve farklı kuruluşlar yılların deneyimi ve uzmanlığını sunar. Yeni bakış açıları ile yaklaşımlar önerilebilir, dışardan bakan bir çift göz çoğunlukla önemli bilimsel engellerin aşılmasına katkıda bulunabilir.

ÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA HAZIR

Farklı uzay kuruluşları arasındaki iş birliği ekonomik olarak da anlamlıdır, bir ülkenin başaramayacağı kadar pahalı olan lojistik operasyonlarının yapılmasına imkân tanır. Kuruluşlar arasında bilgi ve keşiflerin dolaşımı serbest olacağı için, aynı deneylerin tekrarlanması ile zaman kaybedilmesi önlenir. Daha önemlisi, birçok gelişmekte olan ülke de kendi uzay istasyonları olmasa da, Uluslararası Uzay İstasyonu görüntüleri gibi uzay araştırmalarından faydalanabilir.

Dolayısıyla, Çin'in uzay gücü bütün uzay araştırmaları topluluğu için iyi bir haberdir ve eğer Tianwen-1 misyonu başarılı olursa, o zaman toprak örneklerini Dünya'da getirme hedefiyle gelecekte yapılacak Mars yolculukları 2030 gibi kısa bir zaman içinde planlanacaktır. İnsanların gelişmiş keşiflerinin geleceği büyük oranda uzay keşiflerine dayanıyor ve bu iş asla kolay değil. Farklı ulusal uzay kuruluşları arasında iş birliğini gerçekleştirmek çok önemlidir.CGTN