Çin Dışişlerinden Olimpiyat ve aşı açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ülke içindeki salgın durumunu kontrol altına aldıklarını ve ekonomik toparlamayı gerçekleştirdiklerini, Beijing Kış Olimpiyatları'nın başarılı bir şekilde düzenlenmesi için elverişli koşulları yarattıklarını kaydetti.

Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında Çin'in Tokyo Olimpiyatları ve Beijing Kış Olimpiyatları ile ilgili mevcut düşünceleriyle ilgili bir soruyu yanıtladı.

Wang Wenbin, Kış Olimpiyatları hazırlıklarını istikrarlı bir şekilde yürüttüklerini ve Beijing Kış Olimpiyatları'nı görkemli, olağanüstü ve harika bir Olimpiyat etkinliği haline getirmek için tam güvene sahip olduklarını vurguladı.

Tokyo Olimpiyatları'na da değinen Wang Wenbin, IOC ve Japonya'nın güvenli ve başarılı bir Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemesini desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Öte yandan Sözcü Wang Wenbin, Çin tarafından bağışlanan ilk Covid-19 aşılarının Pakistan'a ulaşmasıyla ilgili bir soruya da yanıt verdi.

Wang Wenbin, bunun Çin hükümetinin sağladığı ilk aşı yardımına dâhil olduğunu ve Pakistan dışında Brunei, Nepal, Filipinler, Myanmar, Kamboçya, Laos, Sri Lanka, Moğalistan, Filistin, Belarus, Sierra Leone, Zimbabve ve Ekvator Ginesi de dâhil olmak üzere 13 gelişmekte olan ülkeye aşı yardımı sağlamakta olduklarını, bir sonraki aşamada diğer 38 ülkeye aşı sağlayacaklarını belirtti.

Wang Wenbin, aşının küresel bir kamu ürünü olarak kullanılmasına dair Çin'in verdiği sözü yerine getirdiğini söyledi.

Bunun yanı sıra, aşının gelişmekte olan ülkelerde erişilebilirliği ve satın alınabilirliğini artırmak için Çin ve Pakistan'ın gösterdiği ortak çaba olduğunu dile getiren Wang Wenbin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından başlatılan COVAX programıyla da gelişmekte olan ülkelere aşı sağladıklarını belirtti.

Wang Wenbin ayrıca, Çinli şirketlerin yabancı ortaklarıyla aşının ar-ge çalışmaları ve üretimini desteklediklerini, Birleşik Arap Emirlikleri (EAE), Fas, Endonezya, Türkiye, Brezilya ve Şili gibi ülkelere Sinopharm ve Sinovac tarafından geliştirilen aşıları ihraç ettiklerini ve acil olarak aşı edinmesi gereken, Çin aşılarını kabul eden ve kendi ülkelerinde Çin aşılarının acil kullanımına izin veren ülkelere aşı ihraç etmelerini de desteklediklerini kaydetti.

Wang Wenbin, Çinli bir firma tarafından geliştirilen aşıların kısa süre önce Sırbistan'a ulaştığını da hatırlattı.cri türk