Li Chun: Baharın başlangıcı, doğanın uyanışı..

Çin'de bugün Li Chun sezonu kutlanıyor. "Li", başlamak; "Chun" ise bahar anlamındadır. Li Chun, baharın başlangıcı anlamına gelir. Çinlilerin atalarının geliştirdiği 24 sezonun en başında yer alan Li Chun, eski zamanlarda önemli bayramlardan biriydi. Çin'de daha 3 bin yıl önce "baharı karşılama" törenleri düzenleniyordu.

Çin topraklarını ilk kez birleştiren Qin hanedanından beri, "Li Chun" bahar mevsiminin başlangıcı olarak görülüyor.

Li Chun sezonunun şu özelliklere sahip olduğu savunuluyor: İlk 5 günde doğu rüzgarı ılık hava getirir, ikinci 5 günde yer altındaki böcekler uyanmaya başlar, üçüncü 5 günde nehirlerde buzlar erir ve balıklar su yüzeyine çıkıp yüzer.

Li Chun'la ilgili gelenekler arasında ipekle yapılan ve "Bahar Bebeği" adı verilen oyuncak bebeğin çocuğun elbisesine takılması, baharla ilgili beyitler ve resimlerin kapı veya pencerelere yapıştırılması, "Bahar Böreği" ve "Bahar Çöreği" yenmesi yer alıyor.

Li Chun'a gelince insanlar, gündüzlerin uzadığını ve havanın iyice ısındığını açıkça hisseder. Hava sıcaklığı, güneş ve yağış miktarında bu zaman diliminden itibaren değişiklik olur, artış görülür, tarım ürünlerinin büyümesi hızlanır. Kolza ve buğday, suya büyük ihtiyaç duyar, bu nedenle zamanında gübre verilmelidir.

Çin'de bir atasözü vardır: "Li Chun'a yağış gelir, insan erken kalkar geç uyur". Buna göre, insanlar erken kalkıp bahar ekimi yapmalıdır.

Çin Ay Takvimi'ne göre bu ay bayram ve festivallerle dolu bir ay, örneğin bu ay 4 Şubat gününde, küçük yıl anlamındaki Xiao Nian kutlanacak. En büyük bayram ise 12 Şubat'ta kutlanacak olan Bahar Bayramı.CMG