Covıd-19 mücadelesinde zafer ne kadar yakın?

Çin Halk Cumhuriyeti’nde Covid-19 salgını için toplu aşılama süreci başladı. Başkent Beijing’de 18-59 yaşları arasındaki tüm vatandaşlar aşı ile korunmaya alınacak.

Geçen hafta pazar sabahı kurulan aşılama merkezlerinden alınan verilere göre ilk iki saat içinde, bin 600 vatandaşa ilk doz aşı uygulandı. Bekleme, tarama, kayıt, aşılama ve gözlem için farklı alanlar oluşturulduğu aşılama merkezlerinde sağlık görevlileri yoğun mesai harcıyor. Aşılama süreci için oluşturulan plan ve harita ile hareket eden yetkililer, vatandaşları ikamet bölgelerine göre kategorize edip telefon yolu ile ulaşıyorlar. Bu program Beijing’in 16 ilçesinde bulunan toplum ve sağlık merkezleri tarafından koordineli bir biçimde ilerliyor.

Çin’de ilk aşılama programı sağlık çalışanları, taksi şoförleri ve soğuk zincir gıda sanayi çalışanları gibi yüksek enfeksiyon riski taşıyan gruplara uygulanmıştı. Şimdiye kadar ülke çapında yaklaşık 31 milyon doz aşı uygulandığı açıklandı.

TOPLU AŞILAMA BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Uzmanlar daha fazla insan aşılandıkça, virüse karşı toplu bir savunmanın oluştuğunun altını çiziyor. Bu konsept, sürü bağışıklığı olarak adlandırılıyor.

Virüse yakalanıp iyileşen kişilerin bir miktar doğal savunmaya sahip olduklarına dair kanıtlar olsa da söz konusu bağışıklığın ne kadar süreceği belirsiz. Bu yüzden uzmanlar, virüsü atlatmış kişilerinde aşı yaptırmasını tavsiye ediyor.

BİTİŞ TARİHİ MÜJDESİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Covid-19 salgınında kötü senaryonun geride kaldığını ve 2022 yılının başlarında biteceği açıklamasında bulundu.

Kluge, 2020 yılına göre artık virüs hakkında daha fazla bilgiye sahip olunduğunu, bu bilgiler ile virüsle mücadelenin daha kolaylaştığını gündeme taşmış oldu. Kluge, “2022’nin başında salgının sona ereceğini düşünüyorum. Virüs hayatımızda olmaya devam edecek, ancak geniş kısıtlamalara ihtiyaç olacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“MASKE” İLE YAŞAMAYA ALIŞTIK MI?

Covid-19’un ilk günlerde yaşattığı korku tedavi yöntemlerinin ve aşının gelişimi ile atlatılmış durumda. Artık Covid-19’u grip (Influenza) gibi düşünenlerin sayısındaki artış hastalığın zaman içerisindeki psikolojik etkisinin hafiflediğini gösteriyor. Mevsimsel grip gibi Covid-19’un da hayatımızda olacağı kabul etmek maske alışkanlığında oluşabileceğinin işareti. Covid-19 başlamadan önce Asya ülkelerinde maske kullanımı yaygındı. Özellikle grip mevsimlerinde Asya’daki kalabalık ortamlarda insanlar sorumluluk üstelenerek enfeksiyonlarını diğer insanlara bulaştırmamak adına maske takıyordu. Asya’daki bu toplum bilincinin Covid-19 ile diğer ülkelerde de kazanılacağı belirtiliyor. cri