Çin demir ağlarla örüyor yurdu dört baştan.

2035 yılına kadar ekonomiyi iki katına çıkarmayı hedefleyen Çin 15 yıllık ulaşım genişletme planını da netleştiriyor.

Çin'in tüm demiryolu sistemi 2035 yılına kadar 200.000 km'yi kapsayabilir. Bu, dünya çapında yaklaşık beş yolculuğa eşit.

Ayrıca 2035 yılına kadar Çin genelinde 162 yeni sivil havalimanının eklenmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük yüksek hızlı demiryolu ağı, Çin'in toplu taşımayı genişletmeye yönelik iddialı yeni planının bir parçası olarak önümüzdeki 15 yıl içinde neredeyse iki katına çıkabilir. Bu da hükümetin ikiye katlama hedefini sürdürürken büyük altyapı projelerine yatırım yapmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Merkez Komite tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir plana göre Beijing, ulusal yüksek hızlı demiryolu ağını 2035 yılına kadar 70.000 km'ye (43.500 mil) çıkarmayı hedefliyor.

Belgede, ülkenin tüm demiryolu ağının uzunluğunun 15 yıl içinde 200.000 km'ye çıkmasının beklendiği belirtildi.

Demiryolu genişletmesi, 460.000 km'lik ulusal otoyollar ve normal otoyollar ağının yanı sıra 25.000 km'lik yüksek kaliteli iç su yolu sistemini de içerecek olan kapsamlı planın bir parçası.

Ülke, aynı dönemde 162 sivil havalimanı da ekleyerek toplam sayıyı 400'e çıkarmayı planlıyor.

Çin'in planı, ülkenin taşımacılık stratejisinin merkezine yeniliği koyacağını, akıllı ve otonom araçları destekleme gereksinimlerini detaylandıracağını ve kendi yetiştirdiği araçların uygulamasını ilerleteceğini gösteriyor.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, altyapı yatırımları ve özellikle 2008 yılında ülkenin 4 trilyon yuan teşvik paketinden kaynaklanan yüksek hızlı demiryollarına yapılan büyük harcamalar, Çin'in küresel mali krizin etkisinin üstesinden gelmesine ve ardından hızlı ekonomik büyüme gerçekleştirip kentleşmeyi ilerletmesine yardımcı oldu. Bununla birlikte, ekonomik büyümeyi desteklemek için altyapı harcamalarına güvenmek, birçok ekonomist tarafından sürdürülemez olarak eleştirildi ve kısmen borç yükünü kötüleştirdiği belirtildi.CMG