Çinli koruyucu aslanlar- Chinese guardian lions

Çin veya İmparatorluk koruyucu aslanları geleneksel bir Çin mimarisidir süs. Tipik olarak taş 'den yapılırlar, ayrıca taş aslanları veya shishi (石獅 、 shíshī) olarak da bilinir. Konuşma İngilizcesinde aslan köpekleri veya foo köpekleri olarak bilinirler. Çin Budizmi 'de ortaya çıkan ve popüler hale gelen kavram, oldukça stilize edilmiş bir çift aslan içeriyor — genellikle bir erkek ve yavrusu olan bir dişi. binayı zararlı manevi etkilerden ve tehdit oluşturabilecek zararlı insanlardan koruduğu düşünülüyordu. Çin imparatorluk saraylarında ve mezarlarda kullanılan aslanlar daha sonra Japonya dahil Asya'nın diğer bölgelerine yayıldı ..
Koruyucu aslan heykelleri geleneksel olarak Çin'in İmparatorluk sarayları önünde , İmparatorluk mezarları, devlet daireleri, tapınaklar ve hükumet yetkilileri ile zenginlerin evleri görülmektedir. güçlü efsanevi koruyucu faydaları olduğuna inanılıyordu. Diğer sanatsal bağlamlarda, örneğin kapı tokmaklarında ve çömlek yapımında da kullanılırlar. Koruyucu aslan heykel çiftleri, restoranların, otellerin, süpermarketlerin ve diğer yapıların girişlerinde hala yaygın dekoratif ve sembolik ögelerdir; biri girişin her iki tarafında, Çin'de ve Çin halkının göç ettiği dünyanın diğer yerlerinde bulunur. ve özellikle yerel Çin mahallelerinde .
yerleşmiş aslanlar genellikle çiftler halinde tasvir edilir. Heykel olarak kullanıldığında çift, pençesini işlemeli bir topun (imparatorluk bağlamında, dünya üzerindeki üstünlüğü temsil eden) üzerine eğen bir erkekten ve sırtındaki (yetiştirmeyi temsil eden) oyuncu bir yavruyu dizginleyen bir dişiden oluşacaktır.
Koruyucu aslanlardan dile ve bağlama bağlı olarak çeşitli şekillerde bahsedilir.
Çince'de bunlar geleneksel olarak basitçe shi olarak adlandırılır (Çince : 獅; pinyin : shī) aslan anlamına gelir - shi kelimesinin Farsça šer kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. Aslanlar ilk olarak Orta Asya ve Pers elçileri tarafından Han sarayına sunuldu ve MS 6. yüzyılda halk tarafından koruyucu figürler olarak tasvir edildi. Günümüzde koruyucu aslanlar genellikle ortam veya malzemeye atıfta bulunularak belirtilmektedir, örneğin:
Taş aslan (石獅; Shíshī): bir taş heykel için; veya
Bronz aslan (銅 獅; Tóngshī): bronz bir heykel için.
ve daha az yaygın olarak:
Hayırlı aslan (瑞 獅; Ruìshī): Tibet Kar Aslanına atıfta bulunarak ya da iyi şansı temsil etmektedir.
Aslanlar geleneksel olarak mermer ve granit gibi dekoratif taşlardan oyulmuştur veya bronz veya Demir. Bu malzemelerin yüksek maliyeti ve bunları üretmek için gereken emek nedeniyle, koruyucu aslanların özel kullanımı geleneksel olarak zengin veya seçkin aileler için ayrılmıştı. Aslında, bir ailenin zenginliğinin veya sosyal statüsünün geleneksel bir sembolüdür, koruyucu aslanların aile evinin önüne yerleştirilmiştir. Bununla birlikte, modern zamanlarda beton ve reçinede toplu olarak üretilen daha ucuz aslanlar mevcut hale geldi ve bu nedenle kullanımları artık seçkinlerle sınırlı değil.
Aslanlar her zaman çiftler halinde sunulur, yin ve yang , dişi temsil eden yin ve erkek yang. Erkek aslanın sağ ön pençesi basitçe "işlemeli top " (绣球; xiù qiú) olarak adlandırılan ve bazen geometrik bir desenle oyulmuş bir tür kumaş topun üzerindedir. Dişi aslında özdeştir, ancak sol pençenin altında yaşam döngüsünü temsil eden bir yavrusu vardır. Sembolik olarak dişi aslan, içeride yaşayanları (içindeki yaşayan ruhu) korurken, erkek yapıyı (dış maddi unsurları) korur. Bazen dişinin ağzı kapalı ve erkek açık. Bununla birlikte, Japon uyarlamaları, erkeğin soluduğunu, yaşamı temsil ettiğini, dişinin ise ölümü temsil ettiğini belirtir. Diğer stiller, kısmen açık ağızlarının her birinde tek bir büyük inci olan her iki aslana sahiptir. İnci, aslanın ağzında yuvarlanabilecek şekilde oyulmuştur, ancak asla çıkarılamayacak kadar büyük boyuttadır.
feng shui 'e göre, aslanların doğru yerleştirilmesi faydalı etkilerini sağlamak için önemlidir. Binanın dışından girişe bakıldığında aslanlara dönük, sağda toplu erkek aslan ve solda yavrulu dişi olarak yerleştirilmesinin faydalı olacağına inanılır.