Ankara
02:17

TR | CH | EN   
Pekin
07:17


Olgunluk dönemi Xiaoman sezonu başladı..

Çinliler 21 Mayıs günü Xiaoman sezonunu (tahıl tomurcuklanması) kutladı.

Tang ve Song hanedanlarının en büyük 8 şairinden Ouyang Xiu (1007-1072), Xiaoman sezonu için bir şiir yazmıştır, birlikte okuyalım:

Bülbül yeşil söğüt ağacı üzerinde ötüyor,

Ay gökyüzünü parlatıyor.

En sevdiğim tarladaki buğdaylar,

Rüzgârda salınarak gülüyor düşen kırmızı çiçeklere.

Bu şiirde olgunlaşmaya başlayan buğdayların şaire getirdiği mutluluk tasvir ediliyor.

Yılın 24 sezonundan sekizincisi olan Xiaoman, genellikle Mayıs ayının 20, 21 veya 22’sine rastlar. Bu sezonda Çin’in kuzey kesiminde buğday gibi yaz tahıl çeşitleri dolgunlaşmaya başlar, ancak henüz olgunlaşmamıştır; bu nedenle bu sezona, küçük dolgunluk anlamında Xiaoman adı verilmiştir.

Xiaoman, yağmurlu bir sezondur

Çin’in güney kesimindeki inanışa göre, Xiaoman sezonunda eğer tarlalarda yeterince sulama yapılmazsa, tarlalar kuru kalır ve zamanında çeltik fidesi dikilmez. Aslında Xiaoman sezonunda Çin’in güney kesiminde bazı nehirler dolup taşar, yani yağmur yağışı fazladır, bu nedenle olası sele hazırlık yapılır.

Çin’in kuzeyinde Sarı Nehir’in orta ve aşağı kesimlerinde yaygın olan deyime göre, Xiaoman’da dolgunluk olmazsa, buğday üretimi risk altında demektir. Yani kuru ve sıcak rüzgârın etkisi altında buğday taneleri dolgunlaşamıyor, buna çözüm olarak koruma ormanının inşası ve ilaçlar teşvik edilir.

Xiaoman’da eşek marulu yemek geleneği

Bahar rüzgârı esince eşek marulu büyür. Xiaoman sezonunda eşek marulu yemek, bir gelenektir. Eşek marulu Çinlilerin en erken yediği yaban sebzelerden biri.

Eşek marulunun acı içinde tatlı bir tadı var. Sebze insan vücudunun ihtiyaç duyduğu çeşitli vitaminler, madensel maddeler, riboflavin ve manitol gibi maddeleri içeriyor, bu nedenle vücuttaki zehri çıkarma fonksiyonu var. Eski bir tıp çalışmasına göre, eşek marulunu devamlı yemek, insan vücuduna çok iyi gelir. Çin tıbbında eşek marulu, sıcak belirtisi olan hastalıkların tedavisinde kullanılır. Çoğu insan, eşek marulunu kaynak suya koyar ve suyun tekrar kaynamasını ve sebzenin soğumasını bekler, sonra tuz, sirke, biber yağı veya soğan ezmesiyle soğuk meze yapar. Suda haşlanmış eşek marulu çorbası, hamur işinin içi gibi yemek türlerinde kullanılabilir.

Su çarkı tanrısına tapınmak, Çin’in bazı kırsal bölgelerinde Xiaoman sezonundaki başka bir gelenektir. Su çarkı tanrısı beyaz bir ejderdir. Xiaoman sezonunda inanlar çarkı üzerine balık eti, mum gibi malzemeleri koyup beyaz ejdere tapar.

Xiaoman gününün ipekböceği tanrısının doğum günü olduğuna inanılıyor. Bu nedenle ipeğin memleketi olarak kabul edilen Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerinde Xiaoman sezonunda bir anma festivali düzenlenir. Çin tarihinde tarım kültürü hakimdi, erkekler tarlada çalışırken, kadınlar dokumacılıkla uğraşırdı. Dokumacılığın ham maddesi kuzeyde pamuk, güneyde ise ipekti. İpekböceği büyütmek çok zor bir işti, hava sıcaklığı, nem derecesi, ipek böceklerinin yaşamını etkiler. Bu nedenle tarihte ipekböceği Tanrının armağanı olarak görülüyordu, insanlar iyi bir hasat için ipekböceği festivali düzenleniyordu.

Xiaoman sezonundaki yemek kuralları

Xiaoman sezonu, kızamık gibi cilt hastalıklarının sıkça yaşandığı bir sezondur. Bir cilt hastalığına yakalanan insana hafif ve etsiz yemek tavsiye edilir, vücudundaki nemli ve sıcak unsurların çıkarılmasına yardımcı olan, örneğin kırmızı fasulye, yeşil fasulye, salatalık, siyah mantar, lotus kökü, domates, karpuz, yılan eti, sazan bağlığı ve ördek eti yenilebilir. Yağlı yemekler, taze sarımsak ve pırasa, biber, patlıcan, deniz balıkları, karides ve yengeç gibi deniz ürünleri, ayrıca dana, koyun ve kaz eti önlenmelidir.

Xiaoman sezonunda her canlı en dinç haline bürünür, insan vücudundaki bedensel faaliyetler en dinamik döneminde olur, diğer 23 sezona göre en çok besin tüketilen dönemdir, bu nedenle zamanında besin tüketilmesi önerilir, tavuk çorbası gibi çorbaların içilmesi tavsiye edilir. Ayrıca düzenli yaşam alışkanlığının korunması ve pamuklu elbiselerin giyinmesi bir kuraldır. cri

 

 




HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER