Çin çok taraflılığın korunmasına katkılarını sürdürecek

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Zhang Jun, çok taraflılığı etkin şekilde hayata geçireceklerini ve Çin’in çok taraflılığın korunmasında oynadığı özel rolü sürdüreceğini açıkladı.

Zhang Jun dün basına verdiği demeçte, Çin’in mayıs ayındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zhang Jun, Çin’in dönem başkanlığı görevine büyük önem verdiğine dikkat çekerek, bu süre boyunca sorumlu ve yapıcı bir tavırla BMGK üyeleriyle koordinasyonu güçlendirdiklerini, Orta Doğu krizi gibi önemli küresel meselelere hızlıca müdahale ettiklerini, gerçek anlamda çok taraflılığın korunmasına somut adımlarla katkı sağladıklarını, BMGK’nin küresel barış ve güvenliğin korunmasındaki rolünü pekiştirdiklerini söyledi.

Daimi Temsilci Zhang Jun, BMGK’nin mayıs ayında esas olarak COVID-19’la mücadele işbirliğinin kuvvetlendirilmesi, Afrika’nın salgın sonrası yeniden yapılanmasına destek sağlanması, çatışmalar ve anlaşmazlıkların siyasi yollarla çözümünün hızlandırılması, Barışı Koruma Gücü personelinin can güvenliğinin korunması ve BM kapasite inşasının hızlandırılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Zhang Jun, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti’nin BM’deki yasal statüsüne yeniden kavuşmasının 50’nci yıldönümü temalı bir dizi kutlama etkinliğinin de düzenlenmeye başladığını dile getirdi.CMG