Yurtsever bir şaire saygı: Duanwu Festivali (端午节)

Çin’in güney kesimindeki vatandaşların en sevdiği atıştırmalıklardan biri yapışkan pirinçten yapılan Zongzi’dir. Bu yemek türü yılın her mevsiminde bulunur, ancak bugünler gerçek Zongzi mevsimidir. Nereye giderseniz her yerde Zongzi görürsünüz. Her süpermarket veya pazarın girişinde veya en göze çarpıcı notaksında Zongzi standı kurulur, promosyon yapılır. Ev kapısına kadar kargo paketi teslim eden kuryelerin ellerinde sıkça Zongzi kutusuna rastlamak mümkün... Bunların bir nedeni var, o da bugünün Duanwu Festivali olmasıdır.

Çin Ay Takvimi’ne göre yılın 5. ayının 5. günü Duanwu Festivali kutlanır, bayramın yiyeceği olarak Zongzi yenir.

Duanwu, Bahar Festivali ve Güz Ortası Bayramı’yla (Ay Bayramı) birlikte “Çin’in üç büyük geleneksel bayramı”ndan biri olarak kabul ediliyor.

Bayram neden “Duanwu” olarak adlandırıldı?

“Duan” (端) “ilk”; “Wu” ise eş sesli olan “5” (五) ve “gün ortası” (午) anlamına gelir. (İki “Wu” kelimesi birbirinin yerine kullanılabilirdi.) Tarihte 5. aya “Wu Ayı”; 5. ayın ilk günlerine “Duan” günleri deniyordu, bu nedenle 5. ayın 5. günü “Duanwu Bayramı” veya “Çift Wu Bayramı” olarak adlandırılıyordu.

Duanwu Festivali’nin kaynağı hakkında birçok değişik açıklama var. Bazıları, Duanwu Festivali’nin eski çağlardaki “Xiazhi” (21 veya 22 Haziran, güneş ışınlarının en uzun olduğu gün) hakkındaki geleneklerden kaynaklandığını, bazıları ise çok eski zamanlarda Yangtze Nehri boyunca yaşayan insanların ejder totemine tapınmalarından kaynaklandığını savunuyor. Ancak halk arasında en yaygın inanış Duanwu Festivali’nin eski yurtsever şair Qu Yuan’ı anmak için oluşturulduğu biçiminde.

M.Ö 3. yüzyıldaki Chu devletinde yaşamış olan Qu Yuan, vatanının düşmanlar tarafından işgal edilmesinden sonra çok üzülmüş ve kendisini 5. ayın 5. günü Miluo Nehri’ne atarak intihar etmiş. Bundan sonra, halk vatanını çok seven Qu Yuan’ı anmak için nehir içine yapışkan pirinç doldurulan bambu parçaları atmaya başlamış. Daha sonra, içinde pirinç olan bambu parçaları Zongzi haline getirilmiş.CMG