Beijing Kış Olimpiyatları Çin´in geçiş töreni olacak.
Çin ile Batı arasındaki ideolojik çatışmalar, 2022’deki Beijing Kış Olimpiyatları’ndan önce, Çin karşıtı güçlerin Çin’e sorun çıkarmak için bir araya gelmesiyle daha da tırmanacak. Bu, yalnızca Çin’in çeşitli krizlere yanıt verme yeteneği için kapsamlı bir stres testi olmakla kalmayacak, aynı zamanda Çin’in büyük bir güç olarak alacağı tutumların büyümesi için de bir katalizör olacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Beş Göz İttifakı’ndaki diğer ülkeler (Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda), Beijing Kış Olimpiyatları’na “diplomatik boykot” uygulayabileceklerini açıkladılar. Çin ile Batı arasında daha fazla diplomatik çekişme olması ve her iki tarafın da daha az etkinliğe katılması gerektiği için bu stratejiyi önemserse Çin kaybedebilir. Batı bu durumu umursamıyorsa, Çin kendi yolunu seçmişken neden onların seslerini umursasın? Batı açıkça Çin’e karşı düşmanca ve hasmane tutumda davranırken, onlarla yüzeysel bir uyum göstermek için fırsatlar yaratmak halen gerekli mi?
DEĞERLER Mİ, EKONOMİK ÇIKARLAR MI?
Çin, Batı ile uyumlu bir ortamın korunmasına ve başta Batı olmak üzere dünyanın geri kalanının bakış açısına önem verirdi. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. Çin’in büyük bir güç olarak yükselişi ve ABD’nin zayıflayan hegemonyasıyla birlikte, Batı’nın üstünlüğü sarsıldı, Çin’e karşı güçlü ve benzeri görülmemiş bir direniş yarattı. Batı artık Çin’i “sevmediğinden”, Çin ile Batı arasındaki angajmanın psikolojik senaryosu temelden değişti. Çin için gelecekte önemli olan tek şey kendi yolundan gitmek. ABD’nin ve diğer Batılı ülkelerin elitlerinin kıskanç, nefret dolu, korkmuş ya da kızgın olmaları pek önem teşkil etmemekte. Çin’in duygularını ve tutumlarını önemsemek için enerji ve kaynak harcaması, hatta Çin’e yönelik olumsuz düşüncelerini tersine çevirmeye çalışması bile değmez.
Kış Olimpiyatları gibi spor etkinlikleri oldukça büyük etkinliklerdir. Ev sahibi bu sefer Çin. Ancak Oyunların nasıl sonuçlanacağı sadece Çin’in meselesi değil. Batılı ülkeler, asil ruhları temsil eden olimpiyatları yok etmek isterken, Çin bunu açıkça ortaya koymalı ve ahlak polisliği yapmaktansa Batılı ülkelerin gitmesine izin vermelidir. “Diplomatik boykot”la Çin’e darbe indirmeleri de Beş Göz İttifakı’nın bir başka beyhude girişimidir.
ABD VE MÜTTEFİKLERİ ULUSLARARASI ETKİNLİKLERDE ÇİN İLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAK
Çin ile ABD ve Çin ile Batı arasındaki karşılıklı saygı, Çin’in geleneksel olarak anladığı gibi değil, sadece güce dayalı olacaktır. Çin ekonomik olarak daha güçlü hale geldikçe, ABD ve Batı ekonomik iş birliği talep ederken Çin’i eleştirecekler. ABD ve Batı kendi içlerinde hangisinin önce geldiğini tartışacaklar, değerler mi yoksa ekonomik çıkarlar mı? Kendi yalanlarına kapılıyorlar ve haysiyetsizce ikiyüzlü oynuyorlar. ABD ve başlıca müttefiklerinin Çin’e huşu ile yaklaşması için ulusal savunmada güçlenmemiz gerekiyor. Çin’e karşı koymak için dürtüsel olduklarında, yalnızca retorik kullanabilirler, ancak gerçekten harekete geçmeye cesaret edemezler. Zaman geçtikçe, sonunda Çin ile barış içinde bir arada yaşamayı kabul edecekler.
Beijing Kış Olimpiyatları, Çin ile ABD liderliğindeki Batı arasındaki şiddetli ideolojik çatışma zemininde düzenlenecek. Kötüleşen çatışmanın nedeni, Çin ile ABD arasındaki çıkar çatışması ve uluslararası ilişkilerin ilkelerindeki derin ayrılıklardır. ABD, Beijing Kış Olimpiyatları’nı bu tür farklılıkları sergilemek için bir sahne olarak kullanma konusunda müttefiklerine liderlik etmek istiyorsa, Çin’in yalnızca girişimlerini ahlaki olarak ortaya koyması ve onlara karşı çıkması gerekirken, Çin’e yönelik yüzeysel saldırılarını tamamen göz ardı etmesi gerekir, çünkü Çin artık ABD’nin bu tür ayrılıkları öngörmediğini düşünüyor. ABD ve müttefikleri bu tür uluslararası etkinliklerde Çin ile iş birliği yapacaktır. Sonuç olarak, Batı’nın ideolojik araçlarının çoğunu işe yaramaz hale getireceğiz. Bunu yapmayı başarır ve Çin toplumunun Batı’nın bize bakış açısına karşı tutumunu sıfırlarsak, Beijing Olimpiyatları sadece Çin’in pandemi sırasında Olimpiyat Oyunları’na katkısı olmakla kalmayacak, aynı zamanda Çin’in olgunlaşmış bir büyük güce geçiş töreni olacak.Global Times