Ankara
13:17

TR | CH | EN   
Pekin
18:17


Çin den gıda güvenliği için alınan yeni tedbirler..

Çin Devlet Konseyinin 2022 Kırsal Kesimleri Kalkındırma Önceliklerine Dair Önerisi adlı belge kısa süre önce resmen yayımlandı. Kısa adı 1 Nolu Merkezi Belge olan uygulama, 21. yüzyıla girilmesinden bu yana, tarım, köy ve köylü çalışmalarına rehberlik eden 19. 1 Nolu Merkezi Belge niteliğinde. Belgede, ulusal gıda güvenliğini korumak ve vatandaşların yoksulluğa yeniden düşmesini engellemek amacıyla soya ve soyadan kaynaklı sofralık yağ üretim kapasitesinin artırılması için yoğun çaba harcanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından dün düzenlenen basın toplantısında adı geçen 1 Nolu Merkezi Belge hakkında bilgi verildi. Çin Tarım ve Köİşleri Bakanı Tang Renjian basın toplantısında yaptığı açıklamada, Biz, gıda güvenliğini korumak ve vatandaşların yoksulluğa yeniden düşmesini engellemek için yoğun çaba harcayacağız. Tahıüretimi ve önemli tarımsal ürünlerin tedariğini sorunsuz şekilde sürdürmek için 120 milyon hektarlık ekili tarla korunacak, tahıüretimi, 650 milyar kilogram üstünde tutulacak, yoksulluktan arındırılmış olan bölgelerdeki mevcut kazanımlar sağlamlaştırılacak.” diye konuştu.

Çin olası gıda krizine hazır

Gıda, bir ülkenin en temel ve kritik ürünüdür. Bakan Tang Renjian, Çindeki tahıüretiminin 7 yıldır 650 milyar kilogramın üstünde korunduğuna işaret ederek, aynı zamanda gıda tedariğiyle depolanmasının bol olduğunu kaydetti. Bakan Tang, küresel gıda fiyatlarında büyük artış görüldüğü ve salgının hızla yayıldığı bir dönemde, Çinde gıda fiyatlarında istikrarın korunduğunu, piyasa işlevinin pürüzsüz olduğunu vurguladı. Tang, tüm bunların gıda güvenliğinin güvence altına alındığını, bu yönde Çinin güveni ve kapasitesinin yüksek olduğunu yansıttığını aktardı. Bakan Tang, buna rağmen, Çinin gıda güvenliği konusunda hiçbir endişesinin olmadığını  söyleyemediklerini açıkladı.

Soyaya olan bağımlılık düşürülecek

Bakan Tang Renjian, günümüzde Çinin soya kaynaklı sofralık yağ açısından kendi kendine yeterlilik oranının nispeten düşük olduğuna işaret ederek, geçen yıÇinin gerçekleştirdiği soya ithalatının 90 milyon tondan fazla olduğuna ve bu rakamın bir önceki yılda yaklaşık 100 milyon tonbulduğuna dikkat çekti. Bakan Tang Renjian 1 Nolu Merkezi Belge doğrultusunda, iç ve dış olmak üzere iki piyasa ve kaynaktan etkin şekilde faydalanarak, vatandaşların daha fazla Çin menşeli sofralık yağ tüketmelerini sağlayacaklarını kaydetti. Bakan Tang konuşmasında Günümüzde yerli soya üretimi, vatandaşların soya fasulyesi ve soyadan yapılan yemekler için tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeydedir. Buna paralel olarak da ithal edilen soya ise esas olarak vatandaşların sofralık yağ ve hayvancılıiçin gerekli yem ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu sorunu çözmek için Çinin kuzeydoğusundaki soya tarlası yüzölçümünü artıracağız. Ayrıca tarlalarda soya ve mısırın birlikte ekilmesi yaygınlaştırılacak, son olarak da sofralık yağıçeşitliliği arttırılacak. Bu konuda soyaya olan bağımlılık düşürülecek, böylece 5 ile 10 yıl içinde soyaların kendi kendine yeterlilik oranı yükseltilecek. dedi.

Tsinghua Üniversitesi Çin Köy Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımıcısı Zhang Hongyu basına verdiği demeçte, kısa süre önce yayımlanan 1. No’lu Merkezi Belge’nin ulusal gıda güvenliğinin korunması için büyük önem taşıdığını hatırlatarak, gıda güvenliğinin devletin genel durumunu ilgilendiren kritik bir konu olduğunun altını çizdi. Uzman Zhang Hongyu “Günümüzde gıda tedariği konusunda bazı baskılarla karşı karşıya bulunuyoruz. Çünkü talep artıyor, bu artış, ekonomik büyümeden kaynaklanıyor. Geçen yıl tarımsal ürünlerimizdeki açık, ilk kez 100 milyar ABD Doları’nı aştı. Soya dahil tarımsal ürünlerin ithalatı zirveye çıktı. Bu gelişme altında, yılbaşında devletimizin gıda güvenliğini ilgilendiren 1. No’lu Merkezi Belgeyi ortaya koyması, büyük önem taşıyor. Çünkü Çin’in gıda güvenliği sıkıca korunmalı, Çinlilerin tabaklarında mutlaka Çin üretimi gıdalar bulunmalı.” ifadelerini kullandı.CMG




HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER