Ankara
20:06

TR | CH | EN   
Pekin
02:06


Çin´in vazgeçilmez lezzeti ´´Gongbaojiding´´

Çin´in vazgeçilmez lezzeti ´´Gongbaojiding´´

Çin Mutfağı denilince ilk akla gelen yemeklerden biri "Gong Bao Ji Ding'dir. Çin'in 8 büyük mutfağından Sichuan mutfağının bütün dünyaya hediyesi bu lezzetli yemek beğeniyle tüketilir.

Çin Mutfağının simgelerinden "Gong Bao Ji Ding" Çin'in sekiz mutfağından biri olan Sichuan mutfağının öne çıkan yemeklerinden biri. Çin'in güneybatısında bulunan Sichuan eyaletinin özgün tatlara sahip olan mutfağı bütün Çin'de çok seviliyor.

Tarihi 2000 yıl öncesine uzanan bu mutfak zengin malzemeleri ve değişik tatlarıyla ün salmıştır. Sichuan mutfağının en büyük özelliği, yemeklerin acılı olmasıdır. Sichuan eyaletinin havzada bulunması ve nemli bir iklime sahip olmasından dolayı, burada yaşayan insanlar, biber yemeyi harareti gideren iyi bir yöntem olarak görür. Bundan dolayı bölge insanında, zamanla acılı yemek yeme alışkanlığı oluşmuştur.

4 bini aşkın yemek çeşidi bulunan Sichuan mutfağının en ünlü yemeği için de "yerfıstıklı kuşbaşı tavuk" desek yanlış olmaz.

Söylentiye göre, yaklaşık yüz yıl önce Çin tarihinde hüküm süren Qing hanedanının son yıllarında, Ding Baozhen adlı bir üst düzey yetkili, bu yemeği sık sık konuklarına ikram edermiş ve bu yemek de konukların çok hoşuna gidermiş. Ding Baozhen'ın lakabının "Gong Bao" olması nedeniyle yerel insanlar bu yemeğe "Gong Bao Ji Ding" adını vermişler. Bu yemek daha sonra Sichuan mutfağı, dolayısıyla Çin'in ünlü yemeklerinden biri haline geldi.

Gong Bao Ji Ding yemeği için gerekli malzemeler ve yapımı şöyle:

"250 gram tavuk eti, fırında pişirilmiş ve ince kabuğu çıkarılmış olan 50 gram yer fıstığı, 5 gram ince ince kesilmiş sarımsak, 50 gram zencefil, ince ince kesilmiş 15 gram yeşil soğan, 5 gram kuru biber, biraz sirke, toz şeker, soya sosu, tuz, şarap, sulu nişasta, et suyu ve 100 gram yağ."

Tavuk etini kuşbaşı şeklinde keserek büyük bir tasa koyalım. Tuz, soya sosu ve sulu nişastayı ilave ederek karıştıralım. Kuru biberi ve tavuk etini tavada kavurarak, zencefil, sarımsak ve yeşil soğanı ilave edelim, sonra tozşeker, sirke, tuz, şarap, soya sosu, et11 suyu ve sulu nişastadan yapılan karışımı tavaya ilave edip bir dakika pişirdi1kten sonra yer fıstığı koyup karıştıralım. Sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.


HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER