Çin Müziği

Çin Müziği, Çin uygarlığının doğuşundan beri süre gelmektedir. Zhou Hanedanlığı’na kadar uzanan Çin Müziğinin cok gelişmiş olduğu da belgeler ve eserlerle kanıtlanmıştır. Günümüzde Çin Müziği bir yandan çağdaş formlarda gelişirken, bir yandan da geleneksel zengin bir miras olmaya devam etmektedir.

Bambu borularını kuş sesleri olarak akort eden Çin Mitolojisindeki efsanevi müzik kurucusu Ling Lun’dur. Hanedanlık Dönemi (MÖ.1122-1911) İmparatorluk Müzik Bürosu, ilk olarak Qin Hanedanlığı Döneminde kurulan, İmparator Han Wu Di (M.Ö 140-87) tarafından oldukça yaygınlaştırıldı. Bilinen en eski yazılmış Müzik Konfüçyus’a adanan Youlan veya The Solitary Orchid (Yalnız Orkide)dir.

Antik Çin’de  müzik  devletin armonisinin ve uzunluluğunun merkezi olmasına rağmen müzisyenlerin pozisyonları ressamlardan oldukça düşüktü.Hemen hemen her imparator halk şarkılarını ciddiye alılrla,halkın populer iradesini incelemek için memurlarını gönderip, bu şarkıları toparlayıp koleksiyon yaparlardı. Konfüçyusçü Klasiklerden biri olan Shi Jing(Şiirin Klasiği) MÖ.800 ve yaklaşık MÖ 400 e kadar uzanan halk şarkıları içeriyordu.

Geleneksel Çin Müziği solo olarak ya da  telli ve yaylı çalgılar, flüt, ve çeşitli ziller,gonglar ve davullardan oluşan küçük orkestralarla çalınır.Ölçeği pentatoniktir.Bambu boruları ve qin pentatoniklerden olan  en eski müzik aletleri olarak bilinir.Çinde müzik aletleri yapılmış olduğu maddeye dayanarak geleneksel olarak katogorilere ayrılırlar: hayvan derisi,sukabağı,bambu,tahta,ipek,toprak/kil ve taş. Çin orkestraları, geleneksel olarak telli çalgılar, üflemeli çalgılar, yaylı çalgılar ve perküsyon-vurmalı çalgılardan oluşur.

Müzik Aletleri

Telli Çalgılar: Konghou, Rewapu, Ruan, Jiaye qin, Houbusi, Dongbula, Liuqin.

Yaylı Çalgılar: Gaouhu, Erhu, Banhu, Niutuiqin, Matouqin, Leiqin.

Üflemeli Çalgılar: Xun, Huluxiao, Sheng, Flüt, Xiao, Guangzi, Xibili, Houguan.

Perküsyon Çalgılar: Santur

Çok Parçalı Üflemeli Çalgılar: Kouxian.

Vurmalı Çalgılar: Qing, BianZhong, Gong, Davul.