Yatırım İlişkileri

Çin'deki Türk Yatırımları

Türk firmalarının ise Çin'de daha ziyade gıda ve tekstil alanında toplam altı adet kayıtlı girişimi bulunmaktadır. Bu yatırımların toplam değeri 15 milyon dolardır. Bunlardan en önemlisi ENKA Holding'e bağlı Çimtaş firmasının Ningbo'da enerji sektorunde kullanilan yuksek muhendislik urunu celik komponentlerin üretimi amacı ile kurduğu ve yatırım tutarı 10 milyon ABD Doları olan tesistir. Ancak doğrudan yatırım olmamakla birlikte özellikle elektronik, gıda ve tekstil sektörlerinde pekçok Türk firması üretimlerinin bir bölümünü Çin'de gerçekleştirmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Baycan firmasının Çinli ortağı ile gerçekleştirdiği sakız üretimine yönelik yatırımın ortaklar arası anlaşmazlık nedeniyle başarıya ulaşamaması bu konuda ilk örneklerden biri olması ve kamuoyuna yansıması nedeni ile Türk firmalarını yeni yatırımlara ve ortaklıklara temkinli bakmaya itmiştir.

İşbirliği Olanakları

2001 yılı Aralık ayında Türkiye ile Çin arasında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde Türkiye Çin tarafından tanınan 23. resmi turist güzergahı olmuştur. Bu anlaşma ile gerekli prosedürel işlemler tamamlandığında Çin vatandaşlarının Türkiye'ye grup turizmi gerçekleştirmesi mümkün olacaktır. 2002 yılı içinde yaklaşık 25.000 Çinli turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Bilindiği üzere 2008 yılında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'na Çin'in başkenti Pekin evsahipliği yapacaktır. Bu nedenle kentin şehrin çevre ve altyapısındaki yenilenmeler için düğmeye basılmıştır. Pekin Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi ve Pekin Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, olimpiyat oyunları organizasyonu ile hızlı gelişme dönemine giren Pekin'de oyunlar için 19 yeni stadyum ve spor salonu inşa edilecek ve mevcutlar yenilenecektir Türk inşaat ve müteahhitlik firmaları çeşitli nedenlerle bugüne kadar bu ülkede pazara girememişlerdir. Ancak 2008 olimpiyat oyunları bu açıdan hem inşaat – müteahhitlik hem de inşaat malzemeleri firmaları için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.

Bunun dışında Irak'ın yeniden inşaası sırasında ve diğer pazarlarda Türk firmaları ile işbirliği yapmak isteyen Çinli inşaat ve müteahhitlik firmalarından oluşan bir heyet Ağustos 2003'de Türkiye'ye gelerek Türk firmaları ile görüşmeler gerçekleştirmiştir.