info@turkcindostlukvakfi.org.tr

KAŞGAR'DA YILIN İLK 10 AYINDA DIŞ TİCARETİNDE YÜZDE 86,7 ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Kaşgar Gümrük İdaresi’nden edinilen bilgilere göre, yılın ilk 10 ayında, Kaşgar’ın dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 86,7 artışla 70 milyar 370 milyon yuanı buldu.

Bu sayı, aynı dönemde Xinjiang’ın dış ticaret hacminin yüzde 24,5’ini oluşturdu. Ayrıca, Kaşgar’ın dış ticaret hacmi ilk kez 70 milyar yuanı aşarak rekor seviyeye ulaşmış oldu.

Bu arada Kaşgar Vergisiz Gümrük Bölgesi’nde gerçekleştirilen dış ticaret hacmi, yıllık bazda yüzde 105,4 artarak 41 milyar 220 milyon yuana yükseldi. Böylelikle Kaşgar Vergisiz Gümrük Bölgesi’nin tüm Kaşgar’ın dış ticaret hacmine katkı oranı yüzde 58,6’yi buldu. Kaşgar Vergisiz Gümrük Bölgesi, dış ticaret hacmi bakımından nisan ayı itibarıyla peş peşe 7 aydır Xinjiang’daki 4 vergisiz gümrük bölgesinin ilk sırasındaki yerini korudu.

Kırgızistan, ithalat ve ihracat değerinin yıllık bazda yüzde 77,3 artmasıyla Kaşgar’ın en büyük ticaret ortağı konumunda. Kaşgar, beş Orta Asya ülkesine ithalat ve ihracat değeri bir önceki yıla göre yüzde 90, ASEAN'a yüzde 108,7 ve Kuşak ve Yol’un ortak ülkelere ise yüzde 86,4 arttı.