info@turkcindostlukvakfi.org.tr

ÇİN EKONOMİK VE TOPLUMSAL GELİŞMELERDE BAŞLICA HEDEFLERE YAKIN

2023-2024 Çin Ekonomisi Yıllık Toplantısı bugün Beijing’de düzenlendi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Maliye ve Ekonomi Komisyonu Ofisi Direktör Yardımcısı Han Wenxiu, 2023 yılında ekonomik ve toplumsal gelişmeler açısından başlıca hedeflerin gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi.

Han, ekonomik işleyişte görece hızlı büyüme, düşük mal fiyatları, istihdamda istikrar ve uluslararası gelir-gider dengesinin korunması gibi özelliklerin sergilendiğini kaydetti.

Han, şu ifadeleri kullandı: “İlk çeyrekte ekonomik büyüme, yıllık bazda yüzde 4,5, ikinci çeyrekte yüzde 6,3, üçüncü çeyrekte ise yüzde 4,9 arttı. Bazı kuruluşlar, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5,2 civarında büyüyeceğini öngörüyor. Son zamanlarda, yurt içi ve dışındaki ilgili kuruluşlar, Çin ekonomisine dair beklentilerini yükseltiyor. Çin, küresel ekonomiye yüzde 30 oranında katkıyla hâlâ dünya ekonomisinin en büyük motoru konumunu korumaktadır.”

Yıl boyunca kent ve kasabalarda yeni istihdam sayısının 12 milyonu aşmasının beklendiğine dikkat çeken Han Xiuwen, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yaklaşık yüzde 0,4 arttığını aktardı.