info@turkcindostlukvakfi.org.tr

ÇİN VE RUSYA BAŞBAKANLARI ARASINDA 28. OLAĞAN TOPLANTI YAPILDI

Çin ve Rusya başbakanları arasında 28. olağan toplantı dün Beijing’de gerçekleştirildi. Çin Başbakanı Li Qiang ve Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin toplantıya birlikte başkanlık etti.

Li Qiang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in stratejik önderliğinde iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzeyde gelişmeyi sürdürürken karşılıklı siyasi güvenin daha da sağlamlaştırıldığını, iki ülke halkları arasındaki dostluğun sürekli derinleşirken, pragmatik işbirliğinin daha güçlendiğini ve uluslararası meselelerdeki koordinasyonun daha da yoğunlaştırıldığını belirtti.

Li Qiang, Çin’in Rusya’yla birlikte iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı hayata geçirmeye, ikili ilişkilerde daha büyük gelişmelerin kaydedilmesini hızlandırmaya, iki ülke halklarına daha çok yarar sağlamaya, dünyaya daha fazla istikrar ve pozitif enerji katmaya hazır olduğunu kaydetti.

Çin’in Gansu eyaletinde meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerinde bulunan Mikhail Mishustin, Rusya-Çin ilişkilerinin tarihin en üst düzeyinde olup hızla gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Mikhail Mishustin, “Rusya, Çin’le birlikte iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı hayata geçirmeye, ekonomi, ticaret, enerji ve yatırım gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmeye, kültürel ve beşeri iletişimi derinleştirmeye, BM, BRICS gibi çok taraflı mekanizma çerçevesindeki iletişim ve koordinasyonu yoğunlaştırmaya, ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerini daha üst bir seviyeye taşımaya isteklidir.” ifadelerini kullandı.

İki başbakan 2022-2023 Çin-Rusya Spor İletişim Yılı kapsamındaki etkinliklerin başarıyla sona erdiğini ve 2024-2025 Çin-Rusya Kültür Yılı etkinliklerinin düzenleneceğini açıkladı.

Görüşmenin ardından iki başbakan Çin ve Rusya Başbakanları Arasında 28. Olağan Toplantı’ya Dair Ortak Bildiri’ye imza attı ve bir dizi ikili işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.