TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Coğrafi Konumu
Coğrafi Konumu
Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştıkları noktada bulunan Türkiye, kıtalar arasındaki en kısa ulaşım yollarına sahip olduğu için Doğu ile Batı uygarlıklarının kaynaştığı yer olarak bilinmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtaları arasında, kuşbakışı görünümü kabaca doğu-batı doğrultusunda bir dikdörtgeni andıran Anadolu platosu ve Trakya yarımadası üzerinde kurulmuştur. Akdeniz, Karadeniz, bu iki denizi Boğazlar vasıtasıyla birbirine bağlayan Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Eski çağın başlıca uygarlık alanları olan Akdeniz dünyası, Balkanlar, Ortadoğu ve Uzakdoğu göç ve ticaret yollarının kesişim noktasında bulunan Türkiye coğrafyası pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Önemli göç ve ticaret yollarının merkezi olan Türkiye’nin doğusunda Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan ve İran; batısında Bulgaristan ve Yunanistan; güneyinde Suriye ve Irak yer alır.
Türkiye’nin toprakları 36° - 42° kuzey enlemleri ile 26° - 45° doğu boylamları arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 783 bin 602 kilometrekare olan Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı bulunmaktadır.