info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Davos Forumu´nun Gündemi


15.01.2015 CRI Türkiye - Davos Forumu olarak bilinen Dünya Ekonomi Forumu Yıllık Toplantısı, 21-24 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kentinde yapılacak. 140 ülkeden 2 bin 500'den fazla temsilci toplantıya katılacak. Çin Başbakanı Li Keqiang toplantıda bir konuşma yapacak. Toplantı için belirlenen "Yeni Küresel Gelişmeler" şiarıyla, dünyanın geleceğine bütünlüklü bir gözle bakma mesajı verilmek isteniyor.

"Önümüzde iki yol var"

Her yılın başında düzenlenen toplantı, dünya çapında yoğun ilgiyle karşılanıyor. Ciddi belirsizliklerin olduğu dünya ekonomisinde karmaşık bir durum yaşanıyor. Tüm dünya ülkeleri için büyük bir engel oluşturan canlanmanın zayıflaması, 1989 yılında başlayan küresel ekonomik bütünleşme ile uluslararası işbirliğini de olumsuz etkiledi. Nitekim dünya siyaseti, ekonomisi ve sosyal yaşamı büyük bir değişim içinde.

Davos Forumu İcra Komitesi Başkanı Klaus Schwab şöyle konuştu:

"2015 yılı, kritik bir dönem olacak. Önümüzde iki yol var. Biri bölünmenin, kinin ve aşırı dinciliğin güçlendirilmesi, öbürü ise dayanışmanın ve işbirbirliğinin güçlendirilmesi. "

"Karşılıklı güven pekiştirilmeli"

"Yeni Küresel Gelişmeler" şiarı altında bir dizi gündem konusu belirlendi. Bunlar arasında küresel sorunlar, ekonomik sorunlar, bölgesel sorunlar, endüstriyel ve ticari sorunlar ve geleceğe ilişkin sorunlar yer alıyor. Bu başlıklar altında dünyayı etkileyebilecek kısa ve uzun vadeli gelişmeler analiz edilecek. Giderek gerginleşen jeopolitik durum, para politikası, iklim değişikliğinin ekonomik ve sosyal etkileri, gençlik işsizliği ve gelir dağılımı eşitsizliği ele alınacak. Forum kapsamında Batı Afrika'da kısa süre önce patlak veren Ebola salgını için özel bir seminer düzenlenecek. 4 gün sürecek olan forumda büyük küçük 250 seminer yapılacak.

Davos Forumu İcra Komitesi Başkanı Klaus Schwab uluslararası toplumun Davos beklentilerini şöyle yorumladı:

"Forumdan ne bekliyoruz? Bu soruya yanıt vermeden önce 'Yeni Küresel Gelişmeler' şiarının doğru şekilde kavranması ve sorunlara bu çerçeve içinde çözüm getirilmesi gerekiyor. İkincisi, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen temsilciler, özellikle çatışma veya anlaşmazlıkların bulunduğu bölgelerden gelen temsilciler, forum vesilesiyle karşılıklı güveni pekiştirmeli. Son olarak dünyanın en önemli sorunlarının çözümü için temsilciler arasında yardım arayışı geliştirilmeli."

Çin, en büyük ilgi odağı

İsviçre'nin küçük bir kasabası olan Davos'ta her yıl, çeşitli alanlarda dünyanın önde gelen isimleri bir araya geliyor. Bu yıl da başta Çin Başbakanı Li Keqiang, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olmak üzere 40'tan fazla devlet adamı forumda hazırda bulunacak. Yine, Davos'a katılacak 2 bin 500 temsilcinin bin 500'ü sanayi ve ticaret alanlarında üst düzey yöneticiler.

Öte yandan, dünya ekonomisindeki katkısının giderek artmasıyla birlikte, Çin'e olan küresel ilgi artıyor. Davos Forumu Bölgesel Strarteji Merkezi Başkanı Philipp Rosler Başbakan Li'nin yapacağı konuşmayı ilgiyle beklediklerini söyledi: 

"Davos Forumu, yeni yılın çalışmalarını planlamak için önemli bir fırsat. Gerçi Başkan Schwab küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağını anlattı. Bu nedenle insanlar doğal olarak Çin'in büyümesi de mi duracak diye soruyor. Neyseki Çin Başbakanı Li Keqiang forumun açılış töreninde konuşma yapacak; Çin'in iç ve dış politikası hakkında bilgi verecek, özellikle kürsel sorunların çözülmesine ilişkin tutumlarını açıklayacak."